Codrington (Antigua és Barbuda)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Codrington
Közigazgatás
Ország Antigua és Barbuda
Népesség
Teljes népesség1252 fő (1991)
Tszf. magasság6,0 m
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 17° 38′, ny. h. 61° 50′Koordináták: é. sz. 17° 38′, ny. h. 61° 50′
A Wikimédia Commons tartalmaz Codrington témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Codrington jelenleg szellemváros Barbuda szigetén, Antigua és Barbuda szigetországában. A települést Christopher Codrington és testvére alapította 1685-ben azzal a szándékkal, hogy ez legyen a sziget központja. A két testvér egy kastélyt is építtetett a településen, mely uralta a faluképet, de az 1843-as barbudai földrengés során az épület megsemmisült. Mára csupán romja látható.

1741-ben tört ki az első rabszolgalázadás a településen. Az úgy nevezett Beach lázadás a sziget kormányzója, Thomas Beach kegyetlen és zsarnoki viselkedésmódjának egyenes következménye volt. Számos marhacsordát mészároltak le, valamint további károkat okoztak a lázadók Codringtonban.

Codringtonban található a Barbuda Codrington repülőtér.

Az 1904-es népszámlálás idején a település lakossága 700 fő volt, míg az 1991-es népszámlálás idején 1252 fő élt itt. A települést, illetve az egész sziget teljes lakosságát ki kellett menekíteni a szigetről az Irma hurrikán pusztítása miatt. Codrington modern kori történetében 2017-ben fordult elő először, hogy teljes mértékben elnéptelenedett.

2017. szeptember 6-án az ötös erősségű Irma hurrikán lecsapott a településre. Gaston Browne az ország miniszterelnöke azt nyilatkozta, hogy a szigeten található ingatlanok mintegy 95 százaléka károsodott változó mértékben a hurrikán pusztítása miatt, valamint a sziget látképe alapján aligha lakható a szeptemberi állapotok alapján.[1]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Codrington, Antigua and Barbuda című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Hurricane Irma: Powerful storm blamed for three deaths”, ABS TV Radio Antigua & Barbuda, CNN, 2017. szeptember 6. (Hozzáférés: 2017. szeptember 6.)