Clean eating

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Clean Eating[1] egy nemzetközileg ismert táplálkozási koncepció. A kifejezés nem egyfajta diétát takar, inkább egy szemléletmódot, vagy táplálkozási életmódot, aminek a keretein belül többféle diéta megvalósítható.

A tiszta étel fogalma[szerkesztés]

Tiszta étel alatt azt értjük, hogy az adott étel a lehető legközelebb álljon a természethez és alapvetően egészséges legyen. Ennek alapját nagyon egyszerű megérteni. Minden, ami közvetlenül a természetből jön, és feldolgozás és emberi beavatkozás nélkül fogyasztható, azt ne alakítsuk tovább.

Az alapokon túlmenően a clean foodnak létezik egy bővebb jelentése is. Természetessége mellett jelenti azt is, hogy az adott étkezésben a bevitt tápanyagok mennyisége szükségleteinknek megfelelő, minősége pedig jó, vagy tökéletes. Természetesen fontos az is, hogy ne iktassunk ki egy makrotápanyagot sem. Fogyasszunk proteint, jó szénhidrátok és jó zsírok társaságában.[2]

A Clean Eating külföldön[szerkesztés]

Valamikor a ’90-es évek közepén Amerikában indult útjára. A kifejezés első megjelenítői az egészséges táplálkozást és organikus ételeket népszerűsítő magazinok újságírói voltak, akik akkor még nem tudatosan, de a világ egyik legnagyobb és mára legjobban átgondolt táplálkozási életmódjának elindítását kreálták. Időközben nagy nevek álltak a téma mellé. Olyanok, mint Dr. David Katz, a Yale egyetem táplálkozási szaktekintélye. A téma úttörője volt például Vani Hari,[3] azaz „Food Babe”, vagy Tosca Reno az életmódváltó bestseller író és Chef Ric Orlando a „We want clean food” szerzője. Az elismert dokumentumfilmes Michael Pollan (az ő nevéhez fűzödik pl. a Food inc.) és Ivy Larson a „Clean Cuisine” is tovább növelték az ismertséget, de még Michelle Obama[4] is több alkalommal hozta fel a clean eating kifejezést egészséges táplálkozás népszerűsítő kampánya során.

A Clean Eating Magyarországon[szerkesztés]

Magyarországon 2013-ban a kifejezést a cleaneating.hu[5] weboldal hozta be igazán a köztudatba. Az itt olvasható írások főként Bányai Adrián edzőtől származnak, aki a táplálkozási koncepciók elferdülését megelőzve a clean eating kifejezés teljeskörű hazai jogait szerezte meg. A témával foglalkozó legnagyobb Facebook oldal[6] 3 év alatt, közel harmincezres követettségre tett szert.

Kritikák a Clean Eatinggel szemben[szerkesztés]

Tekintve, hogy a clean eating nem hivatkozik semmilyen kétes elméletre és viszonylag nagy szabadságot ad a személynek a fogyasztható élelmek terén, ezért ritkán kritizálják. Egyes kritikusok az orthorexia nervosa nevű táplálkozási betegségre való fogékonyság miatt kritizálják, míg a clean eating képviselői azzal érvelnek, hogy ez a fajta táplálkozás valójában világszerte hatásos gyógymódnak bizonyult a táplálkozási zavarokban küszködők számára.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Clean Eating filozófiája - CleanEating.hu. CleanEating.hu. (Hozzáférés: 2016. május 22.)
  2. A Clean Eating 13 aranyszabálya - CleanEating.hu. CleanEating.hu. (Hozzáférés: 2016. május 22.)
  3. Food Babe - Welcome to Food Babe! (amerikai angol nyelven). Food Babe. (Hozzáférés: 2016. május 22.)
  4. Review of American Grown by Michelle Obama | Clean Eating (amerikai angol nyelven). Clean Eating. (Hozzáférés: 2016. május 22.)
  5. CleanEating.hu | – Étkezz Tisztán, Eddz Mocskosul! – Clean eating táplálkozás magazinja. Diétás receptek és fit életmód. cleaneating.hu. (Hozzáférés: 2016. május 22.)
  6. Clean Eating Magyarország. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2016. május 22.)