Cindy Blackman Santana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cindy Blackman Santana
Melbourne, 2008
Melbourne, 2008
Életrajzi adatok
Született1959. november 18. (64 éves)[1]
Yellow Springs
Származásafroamerikai
HázastársaCarlos Santana
Iskolái
Pályafutás
Műfajok
Hangszer
Tevékenységdzsesszzenész
KiadókMuse Records
Hangminta
Carlos Santana & Cindy Blackman Santana

Cindy Blackman Santana weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cindy Blackman Santana témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Cindy Blackman (Yellow Springs, 1959. november 18. –) amerikai dzsesszdobos, zenekarvezető.
2010. július 9-én Carlos Santana megkérte Cindy Blackman kezét egy koncerten, a színpadon − közvetlenül a dobszólója után. 2010. december 19-én házasodtak össze.

Pályakép[szerkesztés]

Régebben sok rossz megjegyzást tettek egyes − szokatlan hangszereken játszó − nőkre. Bármely nő, vagy bárki, aki faji előítéletekkel, súlyelőítéletekkel, frizurakérdésekkel néz szembe... ha hagyod, hogy megállítsanak a véleményükkel, akkor az egyetlen dolog, amit teszel, az az, hogy magadnak ártasz. Nem akarom megadni a lehetőségét senkinek, hatalmalmaskodjon felettem.

1959. november 18-án született Yellow Springsben, Ohio államban. Édesanyja és nagymamája klasszikus zenész, nagybátyja vibrafonos volt. Amikor Cindy még kisgyerek volt, édesanyja klasszikus koncertekre vitte. Bemutatkozása a dobokkal hétéves korában történt. Egy barátja házában tartott biliárdpartin meglátott egy dobkészletet, és játszani kezdett. Nem sokkal ezután nem sokkal Blackman már az iskolai zenekarban dobolt.

Blackman a zenészpályát utcazenészként kezdte New Yorkban. Három szemesztert tanult a bostoni Berklee College of Musicban, ahol Alan Dawson tanítványa volt. Az 1980-as években visszatért New Yorkba, ahol saját zenekart szervezett.

Blackman fiatal korában egy baptista gyülekezetbe járt, ám 18 éves korára bahai hívő lett, és a 2000-es években elkezdte Kabbala tanulmányozásását.

1993-ban Blackmannek lehetősége nyílt Lenny Kravitzcal dolgozni. New Yorkból Blackman telefonon beszélt Kravitzcal. Kravitz azonnal megkérte Blackmant, hogy repüljön Los Angelesbe. Ezt követően 18 éven át Kravitz turnédobosaként dolgozott.

Cindy Blackman zenekarvezetőként számos dzsesszalbumot rögzített, és fellépett Pharoah Sandersszel, Sonny Simmonsszal, Ron Carterrel, Sam Riversszel, Cassandra Wilsonnal, Angela Bofillel, Bucketheaddel, Bill Laswellel, Lenny Kravitz-cal, Joe Hendersonnal és Joss Stone-nal.

Olyan zenészekkel is fellépett, mint Jackie McLean, Joe Henderson, Don Pullen, Hugh Masekela, Pharoah Sanders, Sam Rivers, Angela Bofill, Bill Laswell és Buckethead.

1997-ben nyolc szólóalbumot adott ki és felvette a Multiplicity című oktatóvideót. 2009-ben Európában turnézott. 2010 után rendszeresen fellépett Carlos Santana zenekarában.

Lemezválogatás[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 28.)

Források[szerkesztés]