Charles Algernon Parsons

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Charles A. Parsons szócikkből átirányítva)
Charles Algernon Parsons
Charles Algernon Parsons
Charles Algernon Parsons
Született 1854. június 13.
London
Elhunyt 1931. február 11. (76 évesen)
Jamaica partjainál
Foglalkozása
Iskolái Trinity College
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Algernon Parsons témájú médiaállományokat.

Charles Algernon Parsons (1854. június 13.1931. február 11.) ír mérnök, a gőzturbina egyik megalkotója. Mérnökként a dinamó, a generátor és a gőzturbina, valamint az erőátvitel fejlesztésén dolgozott, nagy hatással volt a hajóépítés és az elektrotechnika fejlődésére. Optikai eszközökkel is foglalkozott, fényszórót és teleszkópot is szerkesztett.

Lord Rosse-nak, a híres csillagásznak és Mary Fields Rosse fényképészeti úttörőnek fiatalabb fiaként született 1854. június 13-án a család Hyde Park-i palotájában. A Dublin-i Trinity College-ban és a Cambridge-i St. John's College-ban tanult. Tanulmányai befejezése után W.G. Armstrong newcastlei gépgyárában lett tanonc, ami egy arisztokrata fiához képest szokatlan lépésnek számított. Később a yorkshirei Kitsons gépgyárba lépett be, ahol rakétehajtású torpedó fejlesztésén dolgozott.

Gőzturbinák gyártásra alapította a C. A. Parsons and Companyt Newcastle Upon Tyne-ban. Később ugyancsak Newcastleben megalapította a Parsons Marine Steam Turbine Companyt ami akkor vált híressé, amikor 1897-ben a Turbinia nevű gőzturbina hajtású jachtja nagy sebességgel elszáguldott egy portsmouthi haditengerészeti díszszemlén Viktória királynő előtt, hogy demonstrálja az új technika előnyeit. Ma a Turbinia Newcastleban a Felfedezések Múzeumában van kiállítva.

1911-ben lovaggá ütötték, és 1927-ben az Order of Merit tagja lett. 1902-ben elnyerte a Rumford-érmet. Korábbi gyára tovább él ma is Newcastle Heaton negyedében a Siemens részeként.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Többfokozatú gőzturbina ~ 1887.