Seram

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Ceram szócikkből átirányítva)
Seram
Seram északi partja
Seram északi partja
Közigazgatás
Ország Indonézia
TartományMaluku
Legnagyobb településMasohi
Népesség
Teljes népesség218 993 fő
Masohi népességeismeretlen
Földrajzi adatok
SzigetcsoportMaluku-szigetek
Terület17 100 km²
Hosszúság340 km
Szélesség60 km
Tengerszint feletti magasság1215 m
Legmagasabb pontMount Binaya, 3019 m
IdőzónaUTC+9
Elhelyezkedése
Seram (Indonézia)
Seram
Seram
Pozíció Indonézia térképén
d. sz. 3°, k. h. 129°Koordináták: d. sz. 3°, k. h. 129°
A Wikimédia Commons tartalmaz Seram témájú médiaállományokat.

Seram (korábbi nevén Ceram, de gyakran nevezik Serannak, vagy Serangnak is) Indonézia Maluku tartományának egyik szigete, északra az Ambon-szigettől. Legfontosabb városa Masohi.

Földrajza[szerkesztés]

A sziget a Banda- és a Ceram-tenger között fekszik, Új-Guineától nyugatra, Burutól keletre. Területe nagyjából 17 100 km², alakja kelet-nyugati irányban elnyúló, mintegy 340 km hosszú és mindössze 60 km széles. Legmagasabb pontja a szigeten végigvonuló, esőerdővel borított hegység egyik csúcsa, a Mount Binaya a maga 3019 méterével.

Élővilága[szerkesztés]

A sziget élővilága híresen gazdag, számos endemikus fajjal. Különösen a lepkéiről és madárvilágáról híres, utóbbiak közé értve az Ambon-királypapagájt és a serami varjút (Corvus violaceus) is.

Történelme[szerkesztés]

A 1516. század között Seram a Fűszer-szigetek sokáig legdominánsabb szigetének Ternatenak a befolyása alatt állt, bár irányítása gyakran a közelibb, Ternate vazallus államának számító Buruból történt. Az európaiak közül elsőként a portugálok érték el a szigetet, a 16. század végén misszionárius tevékenységük egyre erősödött. Hollandia első kereskedőtelepeit a 17. század elején hozta létre, 1650 körül a sziget teljes területe holland felségterületnek számított már. Az 1780-as években Seram az egyik legfőbb támogatója volt a tidorei Nuku herceg vezette, a holland gyarmatosítás ellen irányuló hosszan tartó lázadásnak.

Gazdasága[szerkesztés]

A sziget alsóbb régióiban koprát, szágópálmát és fűszereket termesztenek, melyek a halászattal együtt a sziget exportjának nagy részét jelentik.

A sziget északkeleti felén, Bulához közel olajkitermelés folyik.

Külső hivatkozások[szerkesztés]