Cedek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Cedek (צדק) – igazság, igazságosság héber szó. A szó egyszerű jelentésén túl jelentős szerepet tölt be a zsidó vallásban, a zsidó irodalomban.

A zsidó Biblia számtalanszor tesz említést az igazságosság fontosságáról, leggyakrabban idézet forrásként Móz.5. 16:20-t említik: „Igazságot; csak igazságot kövess”,[1] de gyakorta említett forrás Jeremiás 22:13 és Zsoltárok 85:11-12 is, ahol a kifejezés különböző árnyalatit találjuk.

A cedek szóból eredő kifejezések
  • A cedek szóból ered[2] a cádik (צדיק) – igaz ember. A kifejezést emberekre használják, olyanokra, akik viselkedésükkel, elmélyült hitükkel, tiszta, makulátlan erkölcsiségükkel és a tórai parancsolatok hibátlan megtartásával élik életüket.
Bibliai értelmezése: aki jót és igazságosat cselekszik. Noé volt az első, akiről a Tóra tanúsítja, hogy cádik volt. A talmudi és későbbi értelmezés szerint egy zsidó, aki hűségesen betartja a parancsolatokat. A Tánjá szerint a cádik olyan zsidó, aki egyáltalán nem rendelkezik rossz ösztönnel. A chaszidizmus megjelenése óta cádiknak nevezték az olyan szellemi vezetőt, rebbét, akinek megfelelő szellemi adottságai vannak a gyülekezet vezetésére.
Női megfelelője a cádkánit (צדקנית).
  • Szintén a cedek szóból ered a cedáká (צדקה) kifejezés is, melyet adományként szokás fordítani, de mélyebb értelemben tulajdonképpen azt hivatott kifejezni a két fogalom közti kapcsolat, hogy adomány adásával, a rászorulók gyámolításával, az ember Isteni cselekedetet tesz, mintegy igazságot szolgáltat a világban.
Szó szerinti jelentése: tisztességesség, jótékonyság. Az adakozás megnevezésére használják – Ábrahám ősatyánk leszármazottainak jellemzője, mert le van írva: “Mert megismertem őt azért, hogy ő parancsolja meg fiainak és háza népének… cselekedjenek igazságot [cedáká] és jogot…” (1Mózes 18:19.)[3]
Bibliai előírás adományt adni a szegénynek, hiszen az is le van írva: “Ha lesz közötted szűkölködő, testvéreid egyike… meg kell nyitnod kezedet számára…” (5Mózes 15:7-8.)[4]; és “…támogasd őt, akár jövevény, akár zsellér, hogy élhessen melletted…” (3Mózes 25:35.)[5] Ha valaki egy szegény embert kéregetni lát, de elfordítja a fejét, áthágja a “…ne keményítsd meg szívedet, és ne zárd be kezedet szűkölködő testvéred elől…” bibliai parancsolatát (5Mózes 15:7.).[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. zsido.com Dvárim Mózes 5. könyve: Softim (5Mózes 16:18–21:9.) (hozzáférés: 2015. november 11.)
  2. Maimonidesz: A lélek és a lélek utóélete Uri Asaf fordítása és kommentárja; Szombat folyóirat - 2015. augusztus 25.
  3. zsido.com Brésit Mózes 1. könyve Vájérá (1Mózes 18–22.) (hozzáférés: 2015. november 11.)
  4. a b zsido.com Dvárim Mózes 5. könyve Röé (5Mózes 11:26–16:17.) (hozzáférés: 2015. november 11.)
  5. zsido.com Vájikrá Mózes 3. könyve Böhár (3Mózes 25:1–26:2.)(hozzáférés: 2015. november 11.)

Források[szerkesztés]

  • zsido.com: Az EMIH Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület honlapja (szöveg használatának engedélyét lásd a vitalapon)

További információk[szerkesztés]

  • Laczkó Sándor, Dékány András: Lábjegyzetek Platónhoz 7.: Az igazságosság (253, 361. oldal), Magyar Filozófiai Társaság - 2009.