Casseli csata (1071)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Casseli csata
Konfliktus Flamand örökösödési háború
Időpont 1071. február 22.
Helyszín Cassel, Franciaország
Eredmény Fríz Róbert serege legyőzte III. Arnulfot
Szemben álló felek
A flamand grófság törvényes örököseFlamand felkelők
Parancsnokok
III. Arnulf flamand gróf, Richilde hainaut-i grófnő, William FitzOsbern Earl of HerefordFríz Róbert

A casseli csatát 1071. február 22-én vívták III. Arnulf flamand gróf és nagybátyja, a lázadó Fríz Róbert csapatai. Arnulf 1070-ben örökölte a flamand és hainaut-i grófi címeket apja, VI. Balduin flamand gróf halála után és anyjával, Richilde-vel közösen uralkodott.

Arnulf nagybátjya, Róbert, esküt tett, hogy nem akadályozza meg Arnulf öröklését, de Balduin halála után szinte megtámadta az öröklést és sereget toborzott Észak-Flandriában. Arnulf segítségére sietett anyja harmadik férje, William FitzOsbern Earl of Hereford normann gróf is, aki seregével átkelt a Csatornán és részt vett a rákövetkező csatában. I. Fülöp francia király is csapatokat küldött, mivel Fülöp nagynénje, Adele de France, V. Balduin flamand gróf (Arnulf nagyapja) felesége volt, illetve csatlakozott hozzájuk II. Eustace boulogne-i gróf és Bouillon Gottfried is.

A számszerűleg túlerőben lévő sereget azonban Róbert megtámadta, mielőtt az fel tudott volna sorakozni a csatához és a küzdelemben megölték Arnulfot és Williamot is. Arnulf anyja, Richilde is Róbert fogságába esett, viszont Eustace gróf katonái magát Róbertet ejtették foglyul. Richilde szabadon engedésével végül Róbert is kiszabadult és elfoglalta Flandria trónját. Richilde kisebbik fiához, II. Balduin hainaut-i grófhoz csatlakozott és további sikertelen kísérleteket tettek Flandria visszaszerzésére.

Források[szerkesztés]

  • France, John. Victory in the East: A Military History of the First Crusade. Cambridge University Press, 1994. ISBN 0521589878.