Casi Flamenco (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Casi Flamenco [spanyol, ejtsd: ˈkasi flaˈmenko] egy magyar tagokból álló flamenco zenekar, ami Budapesten működik.

Casi Flamenco
[[Fájl:
Casi Flamenco band logo Budapest HUNGARY
|250px|A Casi Flamenco logója]]
A Casi Flamenco logója
Információk
EredetMagyarország
Alapítva2006
Aktív évek2006-2024
Műfajflamenco
Tagok
Baklanov Szandra, Bózsa Anikó, Kuszinger Róbert, Papirnyik Norbert, Váncza Dominika
SablonWikidataSegítség

Az együttes története[szerkesztés]

Az együttes 2006-ban alakult a flamencót már akkor is régebb óta művelő fiatalokból. Változó felállásban azóta is a budapesti flamenco színtér állandó szereplői. Alapítók: Bodrogi Berta (tánc), Boncza Anna (tánc), Hegyik Nóra (tánc), Kinczel Ákos (tánc), Kuszinger Róbert (ének), Papirnyik Norbert (gitár).

Az elmúlt években változó intenzitással budapesti klubokban, esetleg fesztiválokon voltak láthatóak.

Műsor[szerkesztés]

A Casi Flamenco műsora a flamenco stílusok alapelemeiből építkezik. A hagyományos flamenco stílusokon kívül a modernebb, slágeresebb darabokat is feldolgozzák repertoárjukban.

Míg az alapításkor a táncos számok domináltak, az utóbbi évekre a műsor gerincét tisztán zenés számok adják 1-1 szóló tánccal kiegészítve, ami mindig a hagyományosabb flamenco stílusokon alapul (Cantinas, Bulerías, Seguiriyas, Tangos).

Alkalmazott hangszerek[szerkesztés]

A zenekar által használt hangszerek között több, elsősorban a flamenco-ban elterjedt hangszer szerepel. A jól ismert spanyol (flamenco) gitáron kívül cajón és udu is hallható. Bár a köztudatban nem hangszerként él, de egyértelműen akként működük a ritmustaps (palmas), ami több résztvevő közreműködésével szólal meg. Általában kétféle (tompa és éles) hangon szól és a leosztott szerepek, valamint a flamenco stílus szerint alap, kontra és díszítő szólamok is vannak. Az eredménye egy aszimmetrikus, lüktető, gyors "kattogó" hang, ami nem keverendő össze a kasztanyettával.

A név jelentése[szerkesztés]

A zenekar neve spanyol nyelvű, a "Casi" jelentése: majdnem. Az így kódolt "Majdnem Flamenco" név egyfajta önreflexió, ami egyértelműen utal a flamenco zenére, ugyanakkor zárójelezi azt, hiszem magyar tagokból áll, akik a műfajt jelentős részben Magyarországon sajátították el.

Hivatkozások[szerkesztés]