Carol Burnett-életműdíj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carol Burnett-életműdíj
Szervezet neveHollywood Foreign Press Association
NévadóCarol Burnett
Alapítás éve2019
OrszágAmerika
Díjátadás
Első díjátadásCarol Burnett (2019)
Legutóbbi díjátadásEllen DeGeneres (2020)
Hivatalos weboldal
hivatalos oldal

A Carol Burnett-életműdíj egy tiszteletbeli Golden Globe-díj, amelyet a Hollywood Foreign Press Association (HFPA) adományoz "a képernyőn vagy képernyőn kívüli televíziózáshoz kapcsolódó kiemelkedő hozzájárulásért".[1]

A HFPA igazgatótanácsa a díjat a jelölt munkássága alapján és a televíziós karrierjének eredményeinek az iparra és a közönségre gyakorolt tartós hatása alapján választja ki.[1] A díj egyenértékű a filmes elismeréssel, a Cecil B. DeMille-életműdíjjal. Először a 76. Golden Globe-díj ünnepségen mutatták be 2019 januárjában, első díjazottja a színésznő és úttörő Carol Burnett volt, akinek tiszteletére nevezték el a díjat.

A kitüntetettek listája[szerkesztés]

Év Kép Kitüntetett személy Állampolgárság Leírás Forr.
2019 Carol Burnett, 2014 Carol Burnett  USA „A televíziós ikon, Carol Burnett egy amerikai színésznő, komikus, énekes és író, akinek karrierje hét évtized televízióban zajlik. Legjobban ismert a The Carol Burnett Show úttörő vígjáték-variánsáról. Ő a legdíszesebb személy a Golden Globe televíziós kategóriában, 17 jelölésből 6-ot meg is nyert.”

Steve Carell adta át a díjat Burnettnek.

Hét Primetime Emmy-díjat nyert, és többek között a Kennedy Központ kitüntetés, Mark Twain-díj, a Peabody-díj és a Screen Actors Guild-életműdíj címzettje."

[1]
2020 Ellen DeGeneres, 2011 Ellen DeGeneres  USA „A saját nevével fémjelzett sitcomjától kezdve, a stand-upon át egészen a saját neve alatt futó Ellen DeGeneres Show-ig mind hozzájárult ahhoz, hogy ma Ellen DeGeneres az egyik ha nem a legismertebb és kedveltebb talkshow műsorvezető Amerikában. A televíziós házigazda igazi úttörő számtalan területen, aki közel 25 éve vonzza a közönséget vitathatatlan varázsa és szellemessége révén. Televíziós sikerein túlmenően elkötelezett támogatója azoknak akik nem tudják saját hangjukat hallatni. Saját platformján keresztül kedvességet, örömöt és elfogadást közvetít.”

A díjat Kate McKinnon adta át DeGeneresnek.

[2]
2021 Ellen DeGeneres, 2017 Norman Lear  USA „Norman Lear e generáció legtermékenyebb alkotóinak egyike. Karrierje felölelte az aranykort és a streaming korszakát is. A humorral kezelt ellentmondásos témák progresszív megközelítése olyan kulturális változást eredményezett, amely lehetővé tette társadalmi és politikai kérdések visszatükrözését a televízióban. Munkája forradalmasította az ipart.”

A díjat Amy Poehler adta át Learnek.

[3]
2022   A díjat nem osztották ki. [4]
2023 Ellen DeGeneres, 2017 Ryan Murphy  USA „Író, rendező és producer. Egy Golden Globe-díja van, valamint hat jelölése.” A díjat Billy Porter adta át Murphynek.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Carol Burnett to Receive HFPA's First Award for Achievement in TV. Golden Globes Awards. (Hozzáférés: 2018. december 11.)
  2. Ellen DeGeneres to Receive Carol Burnett Award at Golden Globes. Variety.com. [[Variety (magazin)|]]. (Hozzáférés: 2019. november 4.)
  3. Norman Lear to Receive Carol Burnett Award at 2021 Golden Globes. Variety.com . [[Variety (magazin)|]]. (Hozzáférés: 2021. január 28.)
  4. A Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) a 2020-as évek elején számos kritikával, majd bojkottal találta magát szembe; emiatt nem osztották ki a díjat a 2022-es gálán. Lásd: Josh Rottenberg: No host. No stars. No televised ceremony. The Golden Globes are going ahead anyway (angol nyelven). latimes.com. Los Angeles Times, 2022. január 4. [2022. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. január 10.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Carol Burnett Award című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]