CH–46 Sea Knight

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
CH–46 Sea Knight
Az iraki Al Taquaddum repülőtéren üzemanyaggal töltik fel a HMM–268 egyik gépét
Az iraki Al Taquaddum repülőtéren üzemanyaggal töltik fel a HMM–268 egyik gépét

Funkcióközepes teherszállító helikopter
GyártóBoeing Vertol
Ár6 millió USD (1986)

Kapacitás17 fő
Személyzet5 fő: 2 fő pilóta, 1-1 fő fedélzeti technikus, oldallövész és faroklövész
Első felszállás1962. augusztus
Szolgálatba állítás1964.
A Wikimédia Commons tartalmaz CH–46 Sea Knight témájú médiaállományokat.

A CH–46 Sea Knight háromhajtóműves, tandemelrendezésű, két főrotoros, úszóképes[1][2][3][4][5] közepes szállító helikopter, melyet a Boeing Vertol fejlesztett ki az Amerikai Tengerészgyalogság (USMC) számára. Gyártói típusjele Vertol 107, a nagyobb CH–47 Chinook alapján fejlesztették ki. A helikoptertípust tengerészgyalogosok (17 fő) mélységi telepítésére és utánpótlásaik szállítására alakították ki, ezért a géptörzs hátsó részén nagyméretű, le- és felhajtható rámpa lett kialakítva. A támadás támogatása az elsődleges feladatköre, az ellátmányszállítás másodlagos. Kiegészítő feladatkörei közé tartozik a harci támogatás, kutató-mentő bevetések, valamint az előretolt (mélységi) hadtápcsomópontok ellátása, a sebesültkihordó (CASEVAC) és TRAP (Tactical Recovery of Aircraft and Personnel) bevetések.

Polgári változata a BV 107–II, ismertebb nevén egyszerűen csak „Vertol”.

Számos változata készült az 1960-as évek közepe óta, hat ország üzemeltette haderejében, közülük kettő (USA, Szaúd-Arábia) üzemelteti még.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A típus egyike a „kétjáratú” helikoptereknek (amphibious helicopters). A CH–46 és kanadai alváltozata, a CH–113 Labrador képes volt nyugalmi állapotú vízfelszínre, elsősorban folyókra, leszállni és azon tartózkodni körülbelül két óra időtartamig. A kanadai királyi légierő kutató-mentő feladatokra alkalmazott változatait további kiegészítő berendezésekkel látták el a vízi mentési műveletek végrehajtására (például felfújható mentőcsónakok).
  2. Prototype Boeing Vertol Ch-46 Sea Knight Model 107 Floating in a River
  3. Ezen a videón a kanadai királyi légierő a típust üzemeltető alakulata demonstrálja a típus mentési képességeit.
  4. A kanadai repülési múzeum prospektusa a CAF CH-113A Labrador helikoptereiről (készítette: Donald R. MacNeil). [2021. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. november 1.)
  5. A kanadai repülési és űrkutatási múzeum ismertetője a CH–113 Labrador-ról

Források[szerkesztés]