Ugrás a tartalomhoz

Címkefelhő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Országok népességadataik alapján címkefelhőbe rendezve
Országok népességadataik alapján címkefelhőbe rendezve

A címkefelhő egy weboldal tartalmára jellemző címkék vagy szövegbeli szavak olvasók általi használati gyakorisága vagy más fontos tulajdonsága szerinti vizuális ábrázolása. A címkék többnyire egyszavas kifejezések, ABC sorrendbe rendezve, fontosságukat színük illetve betűméretük jelzi.[1] A címkefelhő segítségével könnyen fellelhetőek a leggyakrabban előforduló kifejezések, illetve megállapítható egyes kifejezések relatív gyakorisága. Használható weblapon belüli navigációra is, ebben az esetben a címkék a megfelelő oldalhoz vezető linkek formájában jelennek meg.

Eredete[szerkesztés]

A szavak egymástól betűmérettel való megkülönböztetése térképek esetében elterjedt módszer: a városokat egymáshoz viszonyított népességük alapján általában így különítik el.

A technika internetes felhasználása az ezredforduló után terjedt el, amikor a weblapfejlesztők felismerték, hogy a módszer látványos és hatékony módszert nyújt a weboldalakon előforduló kulcsszavak kiemelésében. A címkefelhő (angolul: tag cloud) kifejezést is ekkor kezdték el alkalmazni.

A flickr volt az első nagy látogatottságú weblap, amelyen először használtak címkefelhőket. Stewart Butterfield társalapító fejlesztéséhez az ötletet Jim Flanagan oldala adta, amely a weboldalak bejövő keresési hivatkozásait ábrázolta címkefelhő segítségével.[2]

Eleinte a címkefelhő rendkívüli népszerűségnek örvendett, gyakorta használták weboldal-navigációs eszközként is, holott erre nem feltétlenül a legintelligensebb választás. Ez később odáig vezetett, hogy a 2010-es évekre számos alkalmazója elfordult a technikától.[3][4]

A címkefelhő a kulcsszavak súlyozott megjelenítése mellett hatékony adatvizualizációs eszköz is. A kezdeti hullámot követően a fejlesztők egyre inkább felismerték az ebben rejlő lehetőségeket.

Fajtái[szerkesztés]

Alapvetően háromféle címkefelhőt lehet megkülönböztetni: Az első típusban a címke mérete jelzi azt, hogy a címkét hány esetben rendelték egy elemhez; a másodikban a méret azt jelzi, hány elemet rendeltek a címkéhez. A harmadik típust kategorizálásnál használják, a méret a kategória elemeinek mennyiségét jelzi. Létezik továbbá:

  • Adatfelhő (data cloud): gyakoriság helyett érték alapján alakul a címkeméret. Pl. tőzsdei értékek ábrázolására kitűnő.
  • Szövegfelhő (text cloud): egy szöveg szavainak listája, a szavak mérete gyakoriságuktól függően változik.
  • Szókapcsolati felhő (collocate cloud): a szövegfelhő változata, egy egész dokumentum szókapcsolatait vizsgálja, és a szavakat aszerint méretezi, milyen kapcsolatban állnak a keresett kulcsszóval.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Martin Halvey and Mark T. Keane, An Assessment of Tag Presentation Techniques, poster presentation at WWW 2007, 2007
  2. Jim Flanagan: Search Referral Zeitgeist, 2003. március 26. [2004. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. augusztus 10.)
  3. Tag Clouds R.I.P.?. Readwriteweb.com, 2011. március 30. [2012. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. október 4.)
  4. The Death of Tag Clouds. Woorkup.com. (Hozzáférés: 2011. május 23.)