Bushcraft

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bushcraft egy angol (ausztrál) kifejezés arra, ami a természetben való túlélés és boldogulás készségét, annak fejlesztését, ismeretanyagát foglalja magában.

Jellemzői[szerkesztés]

A bushcraft főleg közösségi tevékenység. Az egyén bemutatja a közösség tagjainak a bushcraft leleményességét, kézügyességét, technikáit, praktikáit, az elkészített használati tárgyait, minek alkalmazhatóságáról, hasznosságáról a közösség véleményt nyilvánít, ötletet merít és tovább, jobbá fejleszti azt törekedve az egyszerűségre.

Bushcraft alapszerszámok: balta, kés és fűrész

A közösség tagjainak egyedül is boldogulniuk kell természetes, természet közeli, esetleg városi, de szokatlan környezetben. A túlélés primitív szabályainak elsajátítása során az egyén megtanul évszakhoz és különböző időjárási körülményekhez alkalmazkodni, annak lehetőségeit kihasználni, negatív hatásait saját hasznára fordítani. A túléléshez felkészültség szükséges, így a különböző bushcraft programok során a közösség gyakorolja a nélkülözhetetlen szükségletek beszerzését, elkészítését, megépítését, használatát.

Ilyen szükségletek:

  • a víz megszerzése, ihatóvá tétele
  • az élelem megszerzése, ehetővé tétele
  • a tűz fajtáinak, típusainak megismerése, tűzgyújtás
  • a menedékfajták ismerete, menedéképítés
  • szerszámok, eszközök elkészítése, használata

Ahhoz, hogy a túlélést gyakorló egyén képes legyen önmagát a szokatlan környezetből szokott környezetbe juttatni, ezért a tájékozódási ismeretek folytonos fejlesztése is szerves elemét képezi a bushcraft tevékenységnek. Magyarországon több közösség is folytat bushcraft tevékenységet.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons:Category:Bushcraft
A Wikimédia Commons tartalmaz Bushcraft témájú médiaállományokat.