Buddie Petit

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buddie Petit
Buddie Petit középen
Buddie Petit középen
Életrajzi adatok
Születési névJoseph Crawford
Született1890
White Castle
Elhunyt1931. július 4. (40-41 évesen)
New Orleans
Pályafutás
Műfajokdzsessz
Hangszertrombita
Tevékenységdzsesszzenész
A Wikimédia Commons tartalmaz Buddie Petit témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Buddie Petit, (White Castle, 1890New Orleans, 1931. július 4.) amerikai kornettes. Születési évét különböző források 1887 és 1897 közöttre teszik. Születési dátumaként ő maga 1896. december 23-át adta meg egy első világháborús iraton.[1]

Pályafutása[szerkesztés]

Buddie Petit (vagy Buddy Petit) New Orleansban nagyra tartott kornettes volt.

Korai élete kissé talányos. Ha ha a későbbi dátum igaz, akkor nyilvánvalóan csodagyerek volt, akit New Orleans egyik legjobb kornettesének tartottak már tizenéves korában.

Az 1910-es évek elejére ő volt az egyik legjobb kürtös abban korai zenei stílusban, amelyet még nem is dzsessz néven ismertek. Freddie Keppard helyét vette át a The Eagle Bandben.

Buddy Petitet ivós, szórakoztató emberként ismerték, aki nagy virtuozitással és találékonysággal játszott a kornettet. Jelly Roll Morton és Bill Johnson 1917-ben rövid időre Los Angelesbe csábította, de kérték, hogy másképp öltözködjön és másképp viselkedjen. Kisvártatva visszatért New Orleansba. Karrierje hátralévő részét New Orleans környékén és a Pontchartrain-tótól északra fekvő városokban, például a louisianai Mandeville-ben töltötte.

Az Okeh Records felajánlott neki egy felvételi lehetőséget az 1925-ben, de Petit a felajánlottnál több pénzt kért. Soha nem vették fel. Olyan zenészek, mint Danny Barker és Louis Armstrong azt mondták, hogy nagy veszteség a dzsessztörténet számára, hogy nincsenek Petitnek felvételei.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]