Buborékfólia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buborékfólia

A buborékfólia (más néven légpárnás fólia, vagy pukkanós fólia) egy hajlékony, átlátszó műanyagfólia, amit főleg a törékeny áruk becsomagolására használnak. Szabályosan elhelyezett, levegővel töltött félgömbök (buborékok) párnázzák ki az árut.

Az angol „bubble wrap” elnevezést először a Sealed Air Corporation használta. 1957-ben két feltaláló, Alfred Fielding és Marc Chavannes folytatott kísérleteket a háromdimenziós műanyag tapéta megalkotásának ügyében. Bár az ötlet kudarcba fulladt, rájöttek, hogy az általuk készített dolog csomagolóanyagként is alkalmazható. A Sealed Air Corporation társalapítója Alfred Fielding volt 1960-ban.[1]

A kifejezést más, hasonló készítmények megnevezésére is használják, mint a buborékcsomagolás,[megjegyzés 1] buborékpapír,[2] légbuborékos csomagolás, buborékcsomagolás vagy aeroplast.[3]

Megtervezése[szerkesztés]

Pukkanós fólia különböző méretekben és színekben

A törékeny és érzékeny tárgyak épségét biztosító buborékok különböző méreteiben kapható a csomagolóanyag, az általuk nyújtott védelem pedig ennek függvényében változik. A többrétegű fóliák az erős rázkódástól védik meg az árut.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A "buborékcsomagolás" utalhat a gyógyszeripar által használt hólyagos csomagolásra is

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bubble wrap című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Bubble Film and bags. Packaging Institute. (Hozzáférés: 2010. szeptember 28.)
  2. bubble pack. YourDictionary.com. (Hozzáférés: 2014. július 19.)
  3. Proper use of Sealed Air Corporation Trademarks. Sealed Air Corporation. [2010. december 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 25.)