Brian L. Schmidt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Brian L. Schmidt
Született1962 (62 éves)
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozásazeneszerző
Iskolái
SablonWikidataSegítség

Brian L. Schmidt (1962–) zeneszerző, aki video- és pinball játékokhoz komponált kísérőzenéket. 1987-ben kezdte pályafutását a játékautomata-zene és hangtechnikai ipar terén, mint zeneszerző, hangmérnök-tervező és programozó a chicagói Williams Electronic Games cégnél, ahol pinball- és pénzbedobós játékautomatákhoz készített zenéket és hangkulisszát. 1989-ben Schmidt otthagyta a Williams-t, Schmidt Entertainment Technologies néven céget alapított és így lett a játékautomata-ipar első független zeneszerzője, hangtervezője és audiotechnológusa. Szakértőként több, mint 120 konzol és videójáték készítésében vett részt. Schmidt az alkotója a BSMT2000 audio-jelfeldolgozó processzornak (DSP),[1] amelyet különféle pinball játékgépben és pénzbedobós videójátékban alkalmaztak, valamint ő tervezte a CAPCOM játékautomatáiban alkalmazott QSound "Q1" 3 dimenziós hangcsipet is.[2] 1998-ban Brian a Microsoft-hoz csatlakozott és a DirectSound és DirectMusic technológiák programmenedzsere lett. 1999-től 2008-ig az Xbox Audio és Voice Technologies osztályának programmenedzsere volt a Microsoftnál és az Xbox és Xbox 360 audiorendszereinek kialakításáért volt felelős. Ő készítette az eredeti Xbox konzol indulóhangját, mikor a „régi iskola” technikáinak felhasználásával hozott létre egy 8 másodperces hangot, mindössze 25 KiB memóriát felhasználva.[3] Briannek köszönhető a valós idejű Digital Surround megjelenése a videójátékokban, a Dolby Digital Live technológia bevezetésevel az Xbox-ban.[4]

Schmidt 2008-ban megkapta a Lifetime Achievement Award életműdíjat a Game Audio Network Guild (www.audiogang.org) szervezettől, a játék-audio iparhoz történt hozzájárulásáért. Munkáival számos díjat nyert, mint például a Sega "Best Sound" (legjobb hang) díját vagy a Game Audio Network Guild (G.A.N.G.) "Best new audio technology" (legjobb új audiotechnika) díját. 1989-ben a NARC játékautomata számára írt témáját a The Pixies kiadó albumon jelentette meg,[5] egyéb zenéi is megjelentek CD-n Legends of Game Music címen. A 2010-es Játékfejlesztői Konferencián átvette a 2009-es évre kiosztott G.A.N.G. díjat, a GameSoundCon alapításáért.[6]

Brian két hallgatói fokozattal rendelkezik, egy B.M. (Bachelor of Music, kb. a zenetudományok baccalaureusa alapfokozat) és az 1985-ben a Northwestern egyetemen szerzett BSc alapdiploma a számítógép-tudomány területén. Ő hozta létre az első kettős programot a Zenei Iskola és a Műszaki Intézet között ugyanott.[7] Ezt követően 1987-ben mesterfokozatot szerzett, ugyancsak a Northwestern egyetemen; diplomamunkájának címe „Számítógépes alkalmazások a zenében” volt (Computer Applications in Music). A tézisek egy részét a Computer Music Journal is közölte 1987-ben.

Schmidt 2008 februárjában otthagyta a Microsoftot és megalakította a Brian Schmidt Studios, L.L.C. vállalatot, amely egy független konzultációs és tanácsadó cég. Ő a GameSoundCon létrehozója is, amely a professzionális audio-közösség számára létrehozott, a játékautomaták céljára történő zeneszerzés és hangtervezés témáit felölelő konferencia és szemináriumsorozat.

Brian az alapítója és alkotási igazgatója az EarGames vállalatnak, amely egy független, főleg audiojátékokra specializálódott játékfejlesztő cég – ezekben a játékokban a játékmenet a hangokra támaszkodik. Az EarGames első terméke az „Ear Monsters” játék 2013 júniusában jelent meg.[8][9]

Schmidt munkái[szerkesztés]

Pinball[szerkesztés]

Williams[szerkesztés]

Data East Pinball[szerkesztés]

Sega Pinball[szerkesztés]

Videójátékok[szerkesztés]

Játéktermi játékok[szerkesztés]

Sega Mega Drive/Genesis[szerkesztés]

Electronic Arts[szerkesztés]
Más fejlesztők[szerkesztés]

Super Nintendo Entertainment System[szerkesztés]

  • Madden NFL 93
  • Madden NFL '94 (Electronic Arts)
  • Madden NFL 95
  • Madden NFL 96
  • MechWarrior 3050
  • NBA Live 97 (Electronic Arts)
  • Weaponlord (Namco)
  • NHL '96 (Electronic Arts)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.ipdb.org/machine.cgi?gid=195
  2. Brian Schmidt (angol nyelven). Linked in, 2014. (Hozzáférés: 2014) „Designer of QSound’s Q1 3D Sound chip for arcade chips”
  3. http://www.gamasutra.com/blogs/BrianSchmidt/20111117/8911/Designing_the_Boot_Sound_for_the_Original_Xbox.php
  4. http://venturebeat.com/2011/11/14/making-of-the-xbox-1/5/
  5. Archivált másolat. [2015. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  6. Lucy Newman: GDC 2010: Uncharted 2: Among Thieves wins GANG’s Audio of the Year award. Gamertell. [2011. május 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  7. Archivált másolat. [2014. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 23.)
  8. http://www.gamasutra.com/blogs/BrianSchmidt/20130617/194489/Making_Ear_Monsters_Developing_a_3D_Audio_Game.php
  9. Archivált másolat. [2014. október 23-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Brian L. Schmidt című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Interjúk[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]