Brazil masztiff

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fila brasileiro (Brazil masztiff)
Fila brasileiro ppk9.jpg
Fajtagazda ország Brazília
Osztályozás
Csoport II. Pinscherek, schnauzerek - molosszerek - svájci hegyi- és pásztorkutyák
Szekció 2. Molosszerek
Típus 2.1 Masztiff típusú kutyák
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard angol
Kiadás éve 2004
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Fila brasileiro témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Fila brasileiro témájú kategóriát.

Testfelépítése[szerkesztés]

A brazil masztiff, portugálul fila brasileiro, testfelépítése erős, széles és szögletes. Egyik fő jellemzője a bőre, amely egész testén laza, a nyakán lebernyeget alkot. Farka egészen a csánkjáig lóg, tövénél vaskos, majd kihegyesedik. Széles és mély mellkasa a könyökig ér. Hasa mérsékelten felhúzott. Lábai egyenesek, vastag csontúak. Mancsai erősek. Rövidnek tűnő nyaka igen izmos, felül enyhén ívelt. A fej fentről nézve trapéz alakú. A stop hullámzó. Az arcorri rész széles, magas és erős. A vaskos felső ajkak rálógnak az alsókra. Nagy húsos fülei V alakúak. A szem közepes vagy nagyobb méretű. Az alsó szemhéj kissé ernyedt. A brazil masztiff harapása ollószerű vagy harapófogó-szerű. A rövid szőrzet puha, sűrű, a testhez simuló. Sok különböző színben ismert, ezek közül csak a fehér, az egérszürke és a foltos nem elfogadott. A fehér rajzolat megengedett, de csak a mancsokon, a mellen és a farok hegyén; összességében a teljes testfelszínének legfeljebb 25 százalékát boríthatja. Leggyakoribb a csíkos színezet, a legkülönfélébb árnyalatokban.

Jelleme[szerkesztés]

A brazil masztiff a család tagjaival szemben igen gyengéd szelíd és engedelmes. Mindig aláveti magát gazdája akaratának. Magabiztos fellépésű, bátor kutya, amely nem kíméli magát. Igen figyelmes: nagyszerű őrkutya, amelynek szüksége van arra, hogy védhesse a család birtokát. Nemcsak a házat és a kertet védelmezi, hanem azokat is, akik kedvesek számára. Az idegenekkel szemben gyanakvó, és ha úgy érzi, hogy a gazdája veszélybe került, azonnal közbelép. A család gyermekeivel semmi gondja nincs, de ugyanez már nem mondható el a gyerekek játszótársairól. A fajta híresen bizalmatlan az idegenekkel, ez hol agresszív viselkedésben, hol az illető elkerülésében nyilvánul meg. A fila brasileiro a kutyákkal szemben kimondottan domináns viselkedésű. A család barátait általában elfogadja, ha szívesen látott vendégek.

Méretei[szerkesztés]

  • Marmagasság: kan: 65–75 cm, szuka: 60–70 cm
  • Testtömeg: kan: legalább 50 kg, szuka: legalább 40 kg
  • Táplálékigény: Alkalmazott táptól függ. Jó minőségű száraztápból napi 600-800g az optimális. Lehetőleg ezt a mennyiséget kettéosztva.
  • Várható élettartam: 8-11 év

Megjegyzés[szerkesztés]

A fila brasileiro nem való olyanoknak, akik határozatlanok, sem azoknak, akiknek még nincs kutyás tapasztalata. Jellemét néha nem is olyan könnyű megérteni. A filatulajdonosoknak testileg-lelkileg biztosnak kell lennie magában, természetes tekintéllyel kell rendelkeznie és igazán jól kell ismernie a fajta jellemét és viselkedését, máskülönben sosem lehet biztos a nevelés sikerében. A leendő tulajdonosoknak arra is fel kell készülnie, hogy ez a kutya villámgyorsan tud reagálni. Sok időt kell szánni a szocializációjára is. Ez a fajta sajnos igen hajlamos a gyomorcsavarra. Legalábbis az Európában elterjedt vérvonalak. Ezért erősen javasolt a napi ételadagot kettőbe bontani és pl. reggel-este etetni. Etetés után pedig 1-2 órás nyugalom (ne ugráljon) illetve egyszer ellenőrízni a kutyát evés után 1 órával.

További információk[szerkesztés]