Igazságügyi palota (Brüsszel)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Brüsszeli Igazságügyi Palota szócikkből átirányítva)


A hatalmas eklektikus stílusú brüsszeli Igazságügyi Palota (hollandul: Justitiepaleis, franciául: Palais de Justice) Brüsszel magaslatainak egyikén helyezkedik el, valójában a domb eredeti neve Galgenberg (Akasztófa hegy), mivel annak idején ezen a helyen állt a városi akasztófa. Az épület 1866 és 1883 között épült Joseph Poelaert építész tervei alapján.

A brüsszeli Igazságügyi Palota a 20. század elején

Különc és vakmerő allegória kihangsúlyozni az Igazságot a csak nemrég létrehozott belga nemzetben, az Igazságügyi Palota óriási épülete uralja a felsőváros horizontját alulról, a város számos pontjáról nézve. Az építkezés 1866-ban kezdődött, és 20 év múlva fejeződött be, hozzávetőleg 4 évvel tervezője, Poelaert halála után, akiről a tér nevét kapta, melyen az épület áll. A hozzávetőleg 26000 négyzetméteres alapterületével nagyobb, mint a római Szent Péter-bazilika, valóban ez volt Európában a 19. században épített legnagyobb épület. Ez az épület megérdemli, hogy néhány statisztikai adat közvetítse abszolút óriásságát. Nem kevesebb, mint 8 belső udvar található benne, melyek területe összesen 6000 négyzetméter. Központi kupolája 142 méter magas. 27 nagy tárgyalóterem, és 245 további kis tárgyaló, illetve egyéb szoba van benne. Ilyen épület csak egy megalomániás álmában születhetett meg, és így is volt. II. Lipót belga király parancsára kezdődött az építkezés, aki létrehozta a belga birodalmat is Kongó megszerzésével, amely maga is egy mamutvállalkozás volt. Az Igazságügyi Palota elhelyezése sem volt véletlen műve. Brüsszel legrégibb és legszegényebb szomszédsága, a Marollen felett büszkén magasodva arra szolgált, hogy figyelmeztesse az egyszerű népet, mi vár rájuk, ha elmulasztják az engedelmeskedést. Valóban, az épület azon a helyen áll, ahol évszázadokig a kivégzéseket hajtották végre.

Ez az óriási, de mégsem borzasztóan nagy épület építészeti stílusok szörnyetege, létében mégis hatásos. Kapui előtt állva úgy érezzük magunkat, mint egy hangya egy normális ház ajtajában. Az épület a világ legnagyobbjai közé sorolható, és Európában is az első három között van. Benne található a belga Legfelsőbb Bíróság.