Budapest Borfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Borfesztivál szócikkből átirányítva)
Budapest Borfesztivál
Korábbi neve(i)Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál, Budavári Borfesztivál
Helyszín(ek)Budavári Palota
Megrendezés évei1992 óta minden évben
SzervezőMagyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.
Időpont(ok)Szeptember második hétvégéje
Elhelyezkedése
Budapest Borfesztivál (Budapest)
Budapest Borfesztivál
Budapest Borfesztivál
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 46″, k. h. 19° 02′ 23″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 46″, k. h. 19° 02′ 23″
A Budapest Borfesztivál weboldala

A Budapest Borfesztivál (röviden: Borfesztivál, Borfeszt) egy évente, szeptember második hétvégéjén megrendezésre kerülő borfesztivál Budapesten. 1992-ben a Vörösmarty téren indult néhány résztvevővel, jelenlegi (2023) helyszíne a Budavári Palota. A rendezvény együtt fejlődött a rendszerváltás után újjáéledő borkultúrával: támogatta a ’90-es évek nagyjait, nemzetközi tömegrendezvénnyé vált a 2000-es évek elejére.

Története[szerkesztés]

1992-1998 Az indulás évei[szerkesztés]

Az első Budapesti Nemzetközi Borfesztivál a Vörösmarty téren, összesen 17 kiállítóval indult, majd a következő években 44-ig nőtt a résztvevő borászatok száma. Eleinte félénken mosolyogtak egymásra a néhány standban helyüket kereső borászok és az újjászülető borkultúrát épp csak felfedezni kezdő borfogyasztó közönségük.

Közben nem csak a kiállítók, hanem a látogatók száma is folyamatosan gyarapodott. Míg az első években 5-6000 vendég látogatott el a Borfesztiválra, ’98-ban már közel 30.000-en.

Eleinte társszervező volt az Interkoncert Rt. így Marton Éva, Edita Gruberova, Tokodi Ilona, Szenthelyi Miklós, Gregor József, vagy a MÁV és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara színesítette a fellépők sorát olyan csodás helyszíneken, mint a Zeneakadémia, a Mátyás templom, a Parlament Kupola terme, a Pesti Vigadó vagy a Budapest Kongresszusi Központ. A kultúra neves képviselői közül többen a fesztivál színpadának is visszatérő vendégei voltak. A Benkó Dixieland Band például ’98-tól kezdve, tizenhat éven át szórakoztatta a közönséget.

1993-ban történelmi eseményként a fesztivál keretein belül megrendezték a II. Világháborút követő első magyarországi borárverést. Két évvel később került először megrendezésre a Borok - Ízek Gálaestje, mely aztán bor és gasztronómia nagyszerű ünnepévé fejlődött.

1999-2003 Felnőtté válás, költözés a Budai várba[szerkesztés]

A kezdeti szerény körülményeket pazar környezet, a félénk mosolyokat felszabadult szórakozás, az óvatosan alakuló kapcsolatokat mély barátságok váltották fel. Az első két várbeli évet a Szent György téren töltötte a rendezvény, majd elfoglalta a Palota keleti teraszait (Halászó fiú udvar és Savoyai terasz), a kiállítók száma közel 80-ra emelkedett. 2001-től Borbás Marcsi lett a fesztiválszínpad háziasszonya.

Az új évezredben a borárverés jótékonysági borárveréssé vált, amellyel azóta is folyamatosan segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkáját, ezzel is kifejezve a Borfesztivál társadalmi felelősségvállalását. Az évek során már több, mint 70 millió forint gyűlt össze a felajánló borászoknak és a lelkes licitálóknak köszönhetően.

Egyre erősödött az igény a minőség és a tudás iránt: hogyan kell fogni a borospoharat; mikor, melyik bort, milyen étellel érdemes fogyasztani, majd megszületett a Boregyetem, a Borfesztivál szakmai kísérőprogramja, ahol évek alatt több ezer lelkes borkedvelő boregyetemi hallgató szívta magába a tudás-cseppeket.

Újdonságként megjelent a Vendégország programelem is, amely minden évben egy külföldi ország borkínálatát, gasztronómiáját és kultúráját hozta el a látogatóknak. A sort nyitó Görögországot követte még többek között: Olaszország, Franciaország, Andalúzia, Dél-Afrika, Ausztrália, USA is.

2004-2011 Borfesztivál első virágkora[szerkesztés]

Az esemény birtokba vette a Palota nyugati oldalát és az Oroszlános udvarral együtt a teljes Budavári Palota területét, amit 2010-re már több, mint 200 borásszal népesített be. Időben is bővült, 2006-tól öt naposra nőtt a rendezvény. Kiállítói és nézőszám csúcsokat döntött évről-évre, 2006-ban már közel 60 ezer fő rajongó látogatott el a Borfesztiválra.

Új fejezetet nyitott 2007-ben a főtámogatóvá váló SPAR Magyarország, aki így a pénzügyi stabilitás meghatározó szereplőjévé, kiemelkedő partnerré vált az azóta is tartó közös úton. Csatlakozott a fellépők színes és rangos palettájához a Csík Zenekar, akik azóta is sokszor kápráztatták el rajongóikat a várban.

A 20. Borfesztivál jubileumi gálakoncertjének alkalmával a fesztivál történetének egyik legjelentősebb és legsikeresebb produkciója valósult meg a Művészetek Palotájában: Carmina Burana, élőben Czakó Péter homokrajzaival illusztrálva, több mint 1500 néző csodálatára.

A Borfesztivál nemzetközileg is egyre ismertebb és népszerűbb, a külföldi látogatók aránya ekkorra elérte a 20%-ot.

2012-2016 Az újrapozícionálás[szerkesztés]

Lecserélték a „játékpénzt”, a kóstolójegyet elektronikus fesztiválkártyára. 2014-ben az ötnapos eső ellenére is nagy volt az érdeklődés.

Az országos fesztivál-bumm további megújulásra sarkallta a rendezvény szervezőit: egyre több szakmai programmal és interaktív játékkal bővítették a szórakozás és az ismerethez jutás lehetőségeit. Borvidéki utcák, borudvarok, szakmai összefogások alakultak és színesítik azóta is a kínálatot.

2017-2019 Borkultúra világszínvonalon[szerkesztés]

A világviszonylatban is különleges, több száz kiállítót felvonultató Budapest Borfesztivál Európa egyik legszebb szabadtéri boros rendezvénye lett. A történelmi helyszín lélegzetelállító panorámája, a csodálatos hazai és külföldi borok, a kiállítók elhivatottsága, az izgalmas szakmai és kulturális programok, mind hozzájárultak a fesztivál évről-évre növekvő jó híréhez. A vendégek különleges környezetben kóstolhatták meg a közel 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát.

2020 Borfesztivál Limited – egy különös év egy különleges fesztivállal[szerkesztés]

Kisebb és visszafogottabb volt ez a Borfesztivál, de annál elegánsabb. A Hunyadi udvar megújult szökőkútja, kényelmes pihenőszigetek, virágok az asztalokon, baráti légkör, a borászok személyes jelenléte, a színpadról szűrődő lounge dallamok, vagy épp a Nemzeti Galéria falait beborító esti fényfestés különleges hangulatot kölcsönöztek a rendezvénynek.

A rendezvény szervezői és partnerei megtettek mindent, hogy méltó módon kiszolgálják azokat a látogatókat, akik támogató szándékkal vásároltak jegyet a Covid-19 miatt korlátok közé szorított rendezvényre. Exkluzív kristály kóstolópohár, egy praktikus pohártartó szütyő, valamint a következő évre szóló ajándék belépőjegy járt a látogatóknak. A borászok közül sokan személyesen kínálták boraikat és nagyon szívesen válaszoltak a borkedvelők kérdéseire, a VinAgora Nemzetközi Borverseny pedig két ingyenes, érmes borkóstolóval várta a látogatókat.

2021 Borfesztivál Premier[szerkesztés]

Egyre népszerűbb tendencia volt a Borfesztivál kiállítói körében, hogy a rendezvényre időzítették egy-egy új boruk bemutatkozását, ami hízelgő a fesztivál értő közönségére nézve, és egyben a szervezőknek is nagyon megtisztelő. Látva ezeknek az egyéni kezdeményezéseknek a sikerét, 2021-ben formális mederbe terelték a dolgot, egy komplett programot építve az „első bálozó” borok köré. Így született meg a Borfesztivál Premier, melynek keretében csupa olyan tétellel ismerkedhetünk meg, amelyek szeptemberben debütálnak a piacon.

Napjaink[szerkesztés]

A számos díjat és elismerést nyert Borfesztivál napjainkra nagy külföldi és hazai tömegeket vonzó gasztronómiai esemény lett.

Díjak[szerkesztés]

A Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program a Budapest Borfesztivált kiváló minősítésű fesztiválnak értékelte 2010;

A Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program a Budapest Borfesztivált kiváló minősítésű fesztiválnak értékelte 2016;

2015-2016-ra a fesztivál megkapta az EFFE-minősítést (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért)