Boolean

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A boolean adattípus bináris, vagyis logikai adatokat képes tárolni. Két értéke lehet, true (igaz) vagy false (hamis), illetve ha nincs inicializálva (JavaScript-ben) null (programnyelvekként változhat), ami azt jelenti, hogy nincs hozzárendelt értéke.

Használata példával[szerkesztés]

Boolean értéket használnak olyan dolgok kifejezésére, amiknek csak két állapota, lehetséges értéke lehet. Például egy áruházban, ahol azt az értéket szeretné a programozó kifejezni, hogy a felhasználónak van-e elég pénze az adott árucikk megvételéhez a következőhöz hasonló kódot lehet használni:

vanElegPenze = true;

Ebben az esetben a vanElegPenze nevű változó a true, vagyis igaz értéket kapta, azaz a felhasználónak van elég pénze.

Boolean érték változóhoz rendelése[szerkesztés]

Boolean értéket lehet változóhoz manuálisan hozzárendelni, vagy logikai operátorokkal végrehajtott művelet eredményként kapni:

Manuális hozzárendelés:

logikaiValtozo = true;

Logikai operátorral végrehajtott művelet eredményeként:

logikaiValtozo = 1 < 10;

Aminek az eredménye true, hiszen 1 kisebb mint 10.

Igazabb és hamisabb értékek[szerkesztés]

Programozásban a boolean értékeket elsősorban if, magyarul ha feltételekben használják. Erre példa a következő példa kód:

if (logikaiFeltetel) {

 //Valami történik

}

Ha logikaiFeltetel-nek az értéke true, magyarul igaz , akkor a //valami történik rész helyén lévő forráskód végre lesz hajtva. Sok programnyelvben viszont nem feltétlenül kell expliciten true-nak, magyarul igaz-nak lennie logikaiFeltetel-nek ahhoz, hogy a programnyelv igaz-ként kezelje. JavaScript esetében ilyen például az üres lista [] , üres objektum {} és az 1. Vannak viszont olyan értékek, amiket a programnyelv hamisként kezel, például az érték nélküli változó null , a meghatározatlan undefined és a 0.