Bolognai pincs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Bolognese (Bolognai Pincs)
Bolognese dog.jpg
Fajtagazda ország Olaszország
Osztályozás
Csoport IX. Társasági kutyák
Szekció 1. Bichonok és rokon fajták
Típus 1.1 Bichonok
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard http://fci.be/en/nomenclature/BOLOGNESE-196.html
Kiadás éve 2016
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Bolognese témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Bolognese témájú kategóriát.

A bolognai pincs más néven Bolognese ( ejtsd: bolonyéze), az FCI által elismert olasz kutyafajta, a Bichonok fajtacsoportjába tartozik. Közvetlen rokona többek közt a Maltesének, a Bichon Havanesének és a Bichon frisé-nek is. Hasonlóságuk miatt sokan össze is tévesztik őket.

Története[szerkesztés]

A Bolognese fajta a Bichonok, a Földközi – tenger vidékéről származó házikedvenc-fajták családjába tartozik. Nevét is a híres olasz városról, Bolognáról kapta. A reneszánsz korában több híres nemesi család - mint a Mediciek és a Gonzagák – is tenyésztették ezt a fajtát. A kutyusok szépségének, szeretetreméltó és játékos természetének köszönhetően a fajta hamar az arisztokraták kedvencévé vált. Nem is lehetett megvásárolni őket, csak különleges ajándékként lehetett szert tenni rájuk.

Az évek múlásával és a háborúk miatt, hasonlóan sok más kutya fajtához a Bolognese iránti kereslet is jelentősen visszaesett. Az 1980-as évek végén elhivatott olasz tenyésztők felkarolták a maradék állományt és nekik köszönhetően megmenekült a fajta.

Megjelenése[szerkesztés]

Marmagasságuk 25-32 centiméter súlyuk 3,5-5 kilogramm. A fejtől a farokig, a hátvonaltól a mancsokig az egész testet hosszú szőr borítja. A szőrzet inkább pelyhes ("fluffy"), tehát nem a testre simuló, hanem tincses, és sosem képez zsinórokat. A szőr színe tiszta fehér, mentes bármely folttól vagy fehér színárnyalattól.

Mérete és kicsit göndör szőrzete miatt sokan összetévesztik a Bolognesét családja más tagjaival. Azonban néhány jellegzetességről megismerhetőek:

Bolognese: 3,5 –5 kg testtömegű, kvadratikus felépítésű kiskutya. Ez azt jelenti, hogy a kutya közel kocka alakú, tehát azonos a magassága a testhosszával. A Bolognese füle puha és a fülkagylója vékony, szinte észrevehetetlenül kanyarodik le a föld felé. A szőr színe tiszta fehér, mentes bármely színes folttól vagy fehér színárnyalattól. A 2016-ban kiadott új Standard szerint minimális krémes színárnyalat elfogadható. Érdekesség, hogy a kölyökkutyák fülén és testén lehetnek barnaszínű foltok, de ezek a kölyökszőr leváltásával kifehérednek.

Maltese: méretben és testsúlyban is kisebb a Bolognesénél. A testfelépítése inkább hosszúkás. (tehát alacsonyabbak a lábai) A szőre egyenesebb és nem ritkán magától képez választékot. Ezen felül a Maltese arca és orrtükre (a fekete orrész) is kisebb mint a Bolognese azonos testrészei.

Bichon frisé: méretben és testfelépítésben nagyon hasonlít a Bologneséhez, bár teste robosztusabb. A fülei láthatóan kiállnak oldalra a fej síkjából. Ha megtapintjuk, a fültöve kemény és maga a fülkagyló is vastagabb mint a Bolognese füle.

Bichon Havanese: méretben és testsúlyban is nagyobb mint a Bolognese. A testfelépítése neki is hosszúkás, tehát a lábai rövidebbek. Szőre vastagabb textúrájú és kevésbé göndörödik, inkább csak hullámos. A Havanese több színváltozatban is létezik, míg a Bolognese csak fehér színű lehet.

Tulajdonságai[szerkesztés]

Kiegyensúlyozott, barátságos és meglehetősen szorosan kötődik a gazdájához. Idősebb gyerek mellett (min 9-10 éves kortól) kiválóan tartható. Intelligens fajta - képes elsajátítani az alap engedelmességi kurzus anyagát a kutyaiskolában. Bár képes ugatni, alapjában véve egy csendes fajta.

Irodalom[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]