Bolognai pincs

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bolognai pincs (Bichon Bolognese)
Bolognese dog.jpg
Fajtagazda ország Olaszország
Osztályozás
Csoport IX. Társasági kutyák
Szekció 1. Bichonok és rokon fajták
Típus 1.1 Bichonok
Fajtaleírás
Osztályozó szervezet FCI
Érvényes standard magyar
Kiadás éve 1998
Wikimédia Commons
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Bolognai pincs témájú médiaállományokat.
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz
Bolognai pincs témájú kategóriát.

A bolognai pincs más néven Bichon Bolognese, az FCI által elismert olasz kutyafajta, a Bichonok fajtacsoportjába tartozik. Közvetlen rokona többek közt a Bichon Havanese-nek és a Bichon frisé-nek is. Hasonlóságuk miatt sokan össze is tévesztik őket.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első pincsek a mai Dél-Olaszország területén jelentek meg a 13. században. Bologna városa után nevezték el, valójában inkább dél-olasz Bichonoktól származik. Pontos származása azonban összefonódik a Máltaiéval. A bolognai pincs egykor népszerű öleb volt a királyi udvaroknál és hírességek körében Európában és Ázsiában egyaránt. Többek között Mária Terézia, osztrák császárnő is ilyen kutyát tartott egy időben, akit nagyon szeretett.

Az évek múlásával és a háborúk miatt, hasonlóan sok más kutya fajtához a Bolognese iránti kereslet is jelentősen visszaesett. A múlt század végén, vállalkozó szellemű belga és olasz tenyésztők kezdték el tenyészteni és nekik köszönhetően megmenekült a faj. 1986-ban az Egyesült Államokban is elindult karrierje.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A kanok marmagassága 27-30 centiméter, szukáké 25-28 centiméter, súlya 3-4 kilogramm. Egyszínű fehér, gyapjas, dús szőrzet jellemzi, ami ellentétben sok más kutyákéval még idős korában is selymes és puha marad. Kicsiny méretéhez képest erős testű.

Mérete és kicsit göndör szőrzete miatt sokan összetévesztik őt családja más tagjaival. A bolognese azonban mindig csak egy színű fehér lehet, ellentétben a havanesevel, amely több színben és foltosan is előfordul vagy a frisével, amely szőrzete jóval göndörebb a bolognéséjénél.

Tulajdonságai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kiegyensúlyozott, barátságos és meglehetősen szorosan kötődik a gazdájához. Gyerek mellett kiválóan tartható. Intelligens, bizonyos szintig tanítható, ugyan akkor eléggé önfejű kutya.

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]