Bogdanić vára

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bogdanić vára
Utvrda Bogdanić
Ország Horvátország
Mai településSmiljan
Tszf. magasság651 m

Építőanyaga
Elhelyezkedése
Bogdanić vára (Horvátország)
Bogdanić vára
Bogdanić vára
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 44° 33′ 27″, k. h. 15° 18′ 29″Koordináták: é. sz. 44° 33′ 27″, k. h. 15° 18′ 29″

Bogdanić vára egy középkori várhely Horvátországban, a Lika-Zengg megyei Gospićhoz tartozó Smiljan területén.

Fekvése[szerkesztés]

A Gospićtól nyugatra, a Likai karsztmezőn fekvő Smiljan Bogdanić nevű településrészétől északnyugatra magasodó 651 méteres magaslaton találhatók maradványai.

Története[szerkesztés]

Ivan Kukuljević alaprajza a 19. században a várat kerek toronyként ábrázolja, amelyet egy fal vesz körül körülölelve a belső udvart, és mindezt egy másik külső sánc veszi körül, amelynek ma nyomát sem látjuk. Ezt a várat meglehetősen későn említették először, csak Glavinić zenggi püspök említi Lika leírásában 1696-ban. Ezen a területen ezen a listán négy várat sorol fel: Smiljan, Bužim, Krčmar és Bogdanić. Ez utóbbi három közül egyik sem, csak Smiljan szerepel 1577-ben a törökök által elfoglalt várak listáján. A vár neve azt is elárulja, hogy ki volt az építtetője és a birtokosa. A vár a Bogdanić családhoz tartozott, amelyet birtokosként ezen a földön említenek, és utódait ezután is megtaláljuk Gacka-mezőn.

A vár mai állapota[szerkesztés]

Az egyetlen jel arra utal, hogy a vár itt található, egy magas földdomb, amely hirtelen emelkedik ki a fennsíkról, és a domb tetejét képezi. E halom lejtőin faragott köveket találunk, amelyek régebben ennek a várnak a falaiban voltak. A halom alakja szerint a vár valószínűleg egy kerek toronyból állt, amelynek alapjait ma a föld rejti. Bár nincsenek látható nyomok arra vonatkozóan, hogy magát a fennsíkot is megerősítették volna, ezt a lehetőséget sem szabad kizárni.

Források[szerkesztés]

  • Krešimir Matijević: Utvrđeni gradovi srednjovjekovne Like (megjelent a Lička revija folyóirat, 2015. évi 14. számában)

További információk[szerkesztés]