Blanda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Blanda folyó Izland északi részén található és a Hofsjökull gleccser felől északnyugati irányban folyik, míg el nem éri a Húnaflói öblöt Blöndúósnál. 125 kilométeres hosszával a Blanda folyó Izland egyik leghosszabb folyója. Vízgyűjtő területe körülbelül 2370 négyzetkilométert tesz ki.[1]A Blanda-folyó forrása nagyjából 800 méteres tengerszint feletti magasságban található az Izlandi-felföldön. A folyó egyike azon vízfolyásoknak a szigeten, amelyek lazacfogásra alkalmasak. Nyaranta akár 3000 lazacot is kifoghatnak a folyó vizéből. Mielőtt 1990-ben gát épült a folyón lazacivadékok számára készítettek egy ívóhelyet a hofsjökull gleccser lábánál. A Blanda-folyón létesült vízerőmű 150MW energiát szolgáltat.[2]

Képgaléria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Blanda River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Landfræðilegar upplýsingar um Ísland. National Land Survey of Iceland. [2004. november 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 25.)
  2. Blanda Power Station. Landsvirkjun. [2012. február 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. november 25.)