Blancpain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Blancpain SA
Blancpain-logo.png
Típus Részvénytársaság
Alapítva 1735, Jehan-Jaques Blancpain
Székhely  Svájc, Paudex
Vezetők Marc Hayek
Alapító Jehan-Jacques Blancpain
Iparág óraipar
Tulajdonos The Swatch Group
Forma részvénytársaság
Termékek karórák
Anyavállalata The Swatch Group

A Blancpain SA weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Blancpain SA témájú médiaállományokat.

A Blancpain egy luxusórák készítésével foglalkozó svájci óragyár, ami 1735 óta állít elő időmérő szerkezeteket. A 70-es évek válsága során a tönk szélére került és a túlélést az addigi függetlenségének a feladása jelentette. A cég így formálódott át a mai struktúrába és került a Swatch Group felügyelete alá.

A manufaktúra viszonylag kis példányszámban, de kizárólag mechanikus szerkezeteket készít. Ez éves szinten kevesebb, mint 10.000 darabot jelent, viszont ezek közül sok egyedi vagy limitált példányszámú sorozat található. A modellpalettáról teljesen hiányoznak a kvarc és digitális számlappal szerelt darabok. Érdekessége még, hogy a mai napig a klasszikus céhes ipar jelei figyelhetők meg egy-egy termék elkészítésekor, vagyis egy órát egy órásmester készít a legelső munkafázistól az utolsóig. Ez akár hónapokat is jelenthet egy összetettebb óra esetében.

Szintén ide köthető a világ egyik legkomplikáltabb óraszerkezetének a megalkotása is -a Blancpain 1735-ös-, ami 745 különálló alkatrészből épül fel. Itt egy szerkezetbe sűrítve található meg mindaz, amit a mechanikus órák során eddig kitaláltak, mindezt rendkívül vékony tokba rendezve. Egy-egy ilyen órából mindössze egyetlen darab készül el évente. Eddig összesen 30 darab hagyta el a gyárat, így a legértékesebb órák között tartják számon a hozzáértők.

Kuriózum még a világ legkisebb (Calibre 101) és a világ legvékonyabb (Calibre 1153) szerkezetének a megalkotása is, melyek 1984-ben, illetve 1989-ben kerültek megépítésre és szintén a Blancpain névhez köthetőek.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Blancpain
A Wikimédia Commons tartalmaz Blancpain témájú médiaállományokat.