Biztonsági gyermekülés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Angol nyelvű illusztráció a biztonsági gyermekülésről

A gyermekülés (vagy gyerekülés) a személygépkocsi egyik biztonsági kiegészítője. A kisebb gyermekeknél a gyermekülés kötelező, mivel a felnőttek számára tervezett biztonsági öv nem nyújt számukra biztonságot.

Elhelyezése a gépkocsiban[szerkesztés]

A gépkocsi ülésén elhelyezett gyermekülés a gyermek ülőhelyét mintegy megemeli. Kisebb gyermekeknél komplett ülés használandó, aminek saját öve van, magát az ülést pedig az autóüléshez rögzítik. Más esetben a gyermekülést a vezető melletti ülésre rögzítik. Ha van a gépkocsiban légzsák, ennek a működését egy kapcsolóval kikapcsolják. Amelyik autóban ez nem lehetséges, ott a gyermekülést csak a hátsó ülésre lehet elhelyezni.

Részei[szerkesztés]

  • Biztonsági öv
  • Fej- és háttámla
  • Ülőrész

Megválasztásának szempontjai[szerkesztés]

  • Nem csak a gyerek életkorát, hanem magasságát és súlyát is figyelembe kell venni. A gyermek testmagasságának megfelelően úgy válasszuk meg az ülést, hogy a fej ne érje el az ülés tetejét. Ha a gyermek eléri ezt a magasságot, nagyobb méretű ülésre van szükség. Mindamellett a fejtámla mérete is lényeges. Minél nagyobb a fejrész, a gyermekülés annál jobban védi a gyermeket egy esetleges oldalirányú ütközés során.
  • Törésteszteket is végeznek gyerekülésekkel, amelyek eredményét szintén feltüntetik a terméken.
  • A gyermekülés felépítésén túl a rögzítés és annak módja is kiemelkedő fontosságú.

Rögzítése[szerkesztés]

Az ISOFIX rendszer egy gyerekülések számára kialakított szabványos rögzítési lehetőséget jelent. Ez az egyik legelterjedtebb megoldás, amely nagyrészt az EURO NCAP-nak köszönheti létrejöttét. A lényege az, hogy a gyerekülést egy mozdulattal könnyen lehessen rögzíteni az autó utasterében úgy, hogy az a lehető legnagyobb biztonságot jelentse a gyermek számára. Az ISOFIX egy olyan szabvány, amely egy tulajdonságot jelent. Az ISOFIX rendszer erős, merev rögzítési pontot biztosít a gyermek számára, hiszen közvetlenül a karosszériához van rögzítve. A rögzítés úgy történik, hogy a gyerekülésen elhelyezett fix csatlakozási pontokat bele kell illeszteni a gyermekülés rögzítőpontjaiba, majd az övet rögzíteni kell. Léteznek olyan kialakítású biztonsági övek, amelyek speciális kiegészítéssel ISOFIX csatlakozókat képesek fogadni.

Forrás[szerkesztés]

Komplexauto.hu - Mi az az ISOFIX rendszer?