BioMed Central

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
BioMed Central
Típus
  • nyílt hozzáférést biztosító kiadó
  • kiadó
  • tudományos kiadó
  • szervezet
Alapítva2000
SzékhelyLondon
AlapítóCurrent Science Group
AnyavállalataSpringer Nature
A BioMed Central weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz BioMed Central témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A BioMed Central (BMC) több mint 200 szabad hozzáférésű biológiai és orvostudományi folyóiratot kiadó nagy-britanniai kereskedelmi tudományos folyóirat-kiadó. A hagyományos kiadókkal, például az Elsevierrel vagy a Springerrel szemben minden tudományos publikációt ingyen elérhetővé tesz az interneten. A költségeket a kiadó kutató által fizetett díjakból fedezi. A publikációkat a hagyományos kiadókhoz hasonlóan igényesen lektorálja.

Történet[szerkesztés]

A BioMed Centralt Vitek Tracz alapította 2000 áprilisában.[1]

2007-ben a Yale Egyetem Könyvtára megszűnt fizetni az új publikációk költségeit azoknak, akik a BioMed Central folyóirataiban kívánták közölni azokat.[2]

2008 októberében a Springer Science+Business Media (2015-től Springer Nature) átvette a BioMed Centralt.[3][4] 2008 novemberében a BioMed Central a Healthcare Information For All támogatója lett.[5]

A Springerrel való egyesülés után fokozatosan az általános Springer-szoftvernek megfelelően változtak a BMC-folyóiratok. Ez bizonyos funkciók, például a géppel olvasható XML formátumú tanulmány letölthetőségének, a közvetlen PDF-letöltés és a sütik nélkül történő cikkolvasás lehetőségének elvesztését okozta.[6]

Folyóiratok[szerkesztés]

A legfontosabb folyóiratai a Biotechnology for Biofuels, a Genome Biology, a Genome Medicine, az Arthritis Research & Therapy, a Breast Cancer Research és a Critical Care. 53 folyóirat rendelkezett 2016-ban impaktfaktorral, ebből a BMC Biologyé volt a legmagasabb (7,98).[7]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Richard Poynder: Interview with Vitek Tracz: Essential for Science (angol nyelven). infotoday.com, 2005. augusztus 30. (Hozzáférés: 2022. június 4.)
  2. Connor, Elizabeth: Interview with Harold E. Varmus of PLoS, 2008. DOI:10.1080/15424060802064352.
  3. Springer Acquires BioMed Central Group (BMC). springer.com . [2016. március 7-i dátummal az eredetiből archiválva].
  4. Springer acquisition FAQ. biomedcentral.com. [2015. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva].
  5. HIFA Supporting Organisations. [2014. december 8-i dátummal az eredetiből archiválva].
  6. (2021. június 11.) „Conflict of Interest. Or why I am stepping down as Editor-in-Chief of the Journal of Cheminformatics”. DOI:10.5281/ZENODO.4926031.  
  7. 8. Do BioMed Central journals have Impact Factors and are they citation tracked?. BioMed Central . [2016. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. január 8.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a BioMed Central című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a BioMed Central című francia Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]