Bíkánér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bikaner szócikkből átirányítva)
Bíkánér
Lalgarh-palota
Lalgarh-palota
Közigazgatás
Ország India
ÁllamRádzsasztán
Irányítószám334001
Körzethívószám0151
Testvérvárosok
Lista
Népesség
Teljes népesség529 007 fő
Földrajzi adatok
Tszf. magasság242 m
Terület155 km²
IdőzónaUTC+05:30
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 28° 01′ 05″, k. h. 73° 19′ 01″Koordináták: é. sz. 28° 01′ 05″, k. h. 73° 19′ 01″
Bíkánér weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Bíkánér témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Bíkánér (hindi nyelven: बीकानेर, angolul: Bikaner) város India ÉNy-i részén, Rádzsasztán szövetségi államban. Lakossága 648 ezer fő volt 2011-ben.[1]

A várost 1488-ban alapították egy lapos, kopár, sivatagos területen. A 16. század vége felé emelt Dzsunágarh erőd palotáknak, templomoknak és páratlan szépségű pavilonoknak ad otthont. A 3 km-rel északabbra található Lálgarh-palota a jelenlegi uralkodó rezidenciája. Bíkánér fallal körülvett óvárosa kanyargós, homokos utcák útvesztője. Többet omladozó dzsaina templom szegélyez.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bikaner című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Bikaner című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.