Bibi-Khanum mecset

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bibi-Khanum mecset
TelepülésSzamarkand
Megnyitás1404
Építési stílusAzari style
Hasznosítása
Felhasználási területmecset
Elhelyezkedése
Bibi-Khanum mecset (Üzbegisztán)
Bibi-Khanum mecset
Bibi-Khanum mecset
Pozíció Üzbegisztán térképén
é. sz. 39° 39′ 38″, k. h. 66° 58′ 47″Koordináták: é. sz. 39° 39′ 38″, k. h. 66° 58′ 47″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Bibi-Khanum mecset témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Bibi-Khanum mecset Szamarkandban, a nagy bazár szomszédságában álló iszlám vallási központ.

Története[szerkesztés]

A mecset alaprajza

A romjaiban is fenséges épület építése 1399-ben kezdődött, Timur Lenk győztes indiai hadjárata után kezdődött, melyet 1404-ben fejeztek be. A Szamarkand főútvonalának egyik fontos pontján, a Bokharai kapu közelében épült fel a téglalap alaprajzú épület, melyet egykor minden oldalról erős falak vettek körül, sarkain négy minaret állt, melyek egyúttal fokozták az épület nagyságát, fenséges és magasbatörő látványát. A falak és a minaretek romba dőltek, mára csupán a mecset északnyugati oldalán áll egy magányos minarett-csonk.

A mecsetet övező fal hossza egyes adatok szerint 167 méter, szélessége pedig 109 méter volt. Ugyancsak téglalap alakú volt a mecset udvara is, mely a kutatások szerint 63,80x76,0 méter volt. Udvarát márvány és kerámialapokkal rakták ki.

Ulugh Bég a mecset főépületében egy nagyméretű korán-tartó állványt helyeztetett el, melyet az 1875-ben már romos főépületének udvarában helyezték el, mivel ekkor már a főépület annyira romos volt, hogy veszélyessé vált a bejárás.

A mecset udvarába a keleti oldalon lévő gigantikus portálon áthaladva lehet bejutni. A bejárati főportál magassága 33,15 méter volt.

Források[szerkesztés]

  • Üzbegisztán (Corvina kiadó, 1973.)