Rotterdam–Zevenaar-vasútvonal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Betuwe vonal szócikkből átirányítva)
Betuwe vonal
Tehervonat a vonalon
Tehervonat a vonalon
A Rotterdam–Zevenaar-vasútvonal útvonala
Hossz:160 km
Nyomtávolság:1435 mm
Feszültség:25 kV 50 Hz ~
Üzemeltető:ProRail
Maximális sebesség:120 km/h
A Wikimédia Commons tartalmaz Rotterdam–Zevenaar-vasútvonal témájú médiaállományokat.
A vonal építése 2004-ben

A Rotterdam–Zevenaar-vasútvonal (hollandul: spoorlijn Rotterdam–Zevenaar; becenevén: betuwei vonal) holland vasútvonal, mely a rotterdami kikötőt köti össze a német iparvidékkel. A vonalon főleg csak tehervonatok közlekednek, bár előzetes engedéllyel az alagutak használata nélkül ICE-k mozgása is engedélyezve van.

A vonal[szerkesztés]

A vonal 160 km hosszú, kétvágányú, villamosított 25 kV 50 Hz feszültségrendszerrel. 5 alagút található rajta 18 km hosszan és 130 híd. Szintbeli közúti kereszteződés nem található rajta. A vonalon ETCS Level 2 szintű vonatbefolyásolás van. Az engedélyezett sebesség 120 km/h. Maximális kapacitása 10 vonat/óra/irány. 2007 júniusában nyílt meg.

Forgalom[szerkesztés]

A Keyrail 2010 első félévben óriási forgalomnövekedést realizáltak. A vonalon 8200 vonat közlekedett az első félévben, szemben a 2009-es azonos időszakban mért 4500 vonattal szemben, és ezzel a Rotterdami kikötő és Németország közötti forgalom 52 százaléka ezen a vonalon bonyolódott le. A Keyrail a növekedést a gazdaság élénkülésnek, az ETCS berendezésekkel felszerelt mozdonyok rendelkezésre állásának, valamint annak tulajdonítja, hogy befejezték a Rotterdam kikötő legnyugatibb részéig, Maasvlake-ig a vonal villamosítását, ami szükségtelenné teszi Kijhoeke állomáson a mozdonycserét.[1]

Települések[szerkesztés]

Települések a vonal mentén:

Magyarok a Betuwerouton[szerkesztés]

Érdekesség, hogy a vasútvonal átadása előtt a biztosítóberendezések villamos mozdonyok általi zavartatásának mérését és a felsővezeték kipróbálását két MÁV-vontatójárművel, a V63 049-es Giganttal és a BVhmot 200 elővárosi motorkocsival végezték.[2] Előbbi „előnye”, hogy teljesítménytényezője igen kedvezőtlen, így az áramellátás kipróbálására igen alkalmas volt. Utóbbi egy korszerű, GTO-technikájú áramirányítókkal és aszinkron vontatómotorokkal felszerelt jármű.[3]

Galéria[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Indóház 2005 augusztus – Betuweroute: új vasútvonal Rotterdamig – Kikötők és vasúttársaságok versenye – Andó Gergely 36-37 o.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hömpölyög a forgalom, a Betuwe vasútvonalon. vasutgepeszet.hu. (Hozzáférés: 2010. december 27.)
  2. Holland 25 kV vasútvill próbák 2001 (videó), 2011 [last update]. (Hozzáférés: 2013. november 7.)
  3. Indóház 2005 augusztus – Giganttal teszteltek – Magyar járművek Hollandiában – Csanádi Sándor 38-39 o.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Betuweroute
A Wikimédia Commons tartalmaz Rotterdam–Zevenaar-vasútvonal témájú médiaállományokat.