Bereczki Csaba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bereczki Csaba
Született 1966. június 4. (52 éves)
Margitta
Foglalkozása filmrendező, forgatókönyvíró, producer

Bereczki Csaba (Margitta, 1966. június 4.) magyar filmrendező, forgatókönyvíró, producer.

Életpályája[szerkesztés]

1966-ban született Margittán. Nagyváradon nőtt fel, ahol 1984-ben érettségizett. 1984–1986 között Temesváron, építész hallgató. 1987-ben Magyarországra költözött. 1988–1993 között a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen filmrendező szakára járt. 1992–1994 között a Francia Köztársaság ösztöndíjasa volt a párizsi FEMIS filmfőiskolán, illetve az Ateliers Varan dokumentumfilm műhelyben. Ezután főleg Párizsban dolgozott 1998-ig rendezőasszisztensként és filmforgalmazóként. 1998–2002 között a Mokép Rt. filmforgalmazó cég vezérigazgatója volt. 2002 óta szabadúszó filmrendező. A Dialóg Filmstúdió dramaturgja, és a Filmenergy Kft. ügyvezető-igazgatója.

Rendezőasszisztensként dolgozott többek között Jean-Paul Rappeneau-val (Cyrano), Marco Ferrerivel ( Ezüst Nitrát, a Mester utolsó filmje...).

Az egész pályáját meghatározó találkozása volt 1996-ban Tony Gatlif, algériai származású francia rendezővel – többek között a Latcho Drom alkotója – akinek munkatársa volt a Gadjo Dilo című filmben. Tony Gatlif-t tekinti igazi mesterének.

Első nagyjátékfilmje a Bolondok Éneke, 2003-ban készül magyar–francia koprodukcióban, a főbb szerepekben Eperjes Károly, Julie Depardieu, Maia Morgenstern, Stéphane Höhn, Kovács Lajos láthatóak. A film világpremierje 2003 őszén a Kanadában, a Montreali Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Ezután számos más fesztivál is meghívta: Viareggio, Kairó, Ourense, Los Angeles, Eilat, Cabourg. Magyarországon 2004-ben mutatták be.

A film forgatókönyvét beválogatták az Emergence elnevezésű, Gérard Depardieu és Jack Lang által alapított francia mesterkurzusra, ahol alkalma volt forgatni többek között Fanny Ardantnal forgatni.

2005-ben egy az erdélyi tradicionális népzenét bemutató sorozatba kezdett a Duna Televízió részére, ez volt az Életek éneke. A kilencrészes tv-sorozat mellett, 2008-ra elkészült a film mozi változat is, amelyet nagy sikerrel vetíttek a hazai mozik. Külföldön elsőn alkalommal a biarritzi fesztiválon mutatták be, ezután megfordult Varsóban, Los Angelesben, Salernóban is. 2006-ban televíziós filmet rendezett a Duna Televízió részére A két Bolyai címmel. 2008-ban dokumentumfilmet forgatott Franciaországban a Tűzorgona címmel. Itthon ugyancsak a Duna Televízió mutatta be. Biarritzban versenyfilmként szerepelt.

2011 óta a Magyar Nemzeti Filmalap Nemzetközi Igazgatója. Az Eúrópai Tanács filmes koprodukciós szervezetében, az EURIMAGES-ban, Magyarország képviselője, 2010 óta. 2014-től a szervezet igazgatóságának, az ún. Bureaunak állandó tagja.

2014-ben forgatja a SOUL EXODUS című kreatív dokumentumfilmet, amely egy identitás történet klezmer zenével elmesélve, öt amerikai születésű, de kelet-európai származású zenész sorsán keresztül. A filmet 2016 decemberében mutatták be a magyar mozikban. 2017 márciusában, a 2. Magyar Filmdíj-gálán, az alkotás elnyerte a Legjobb Dokumentumfilm díját. Külföldön, Krakkóban, Kolozsvárott ( TIFF Nk. Fesztivál), Nagyszebenben került bemutatásra többek között.

Jelenleg három további filmterven dolgozik, amelyek európai koprodukciók lesznek.

Filmjei[szerkesztés]

Rendezőként[szerkesztés]

Producerként[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]