Beniczky Ödön

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Beniczky Ödön
Beniczky Ödön a Huszár-kormány tagjaként. Az első sorban jobbról a harmadik.
Beniczky Ödön a Huszár-kormány tagjaként. Az első sorban jobbról a harmadik.
Magyarország belügyminisztere
Hivatali idő
1919. szeptember 11. 1920. március 15.
Előd Perényi Zsigmond
Utód Simonyi-Semadam Sándor

Született 1878. február 12.
Zólyom
Elhunyt1931. január 20. (52 évesen)
Budapest
Sírhely Fiumei Úti Sírkert

Foglalkozás
A Wikimédia Commons tartalmaz Beniczky Ödön témájú médiaállományokat.

Benicei és micsinyei Beniczky Ödön János Antal[1] (Zólyom, 1878. február 12.Budapest, 1931. január 20.)[2] a Katolikus Néppárt támogatója, legitimista politikus, miniszter, Horthy Miklós elszánt politikai ellenfele.

Életpályája[szerkesztés]

Szülei benicei és micsinyei Beniczky János (1846-1909)[3] és Viano Hermina voltak. Középiskolai tanulmányait a besztercebányai és a kalocsai gimnáziumban végezte. A budapesti tudományegyetemen bölcsészettudományi[4] tanulmányokat folytatott. 1896-tól az Alkotmány című lap politikai rovatvezetőjeként dolgozott. Az I. világháború előtt 1906-tól 1917-ig néppárti országgyűlési képviselő volt. 1917-ben Bars, majd Esztergom vármegyeispánja, a Károlyi Mihály-kormány idején kormánybiztosa is. 1919 elején lemondott, és Bécsben az ellenforradalmi Antibolsevista Comité tagja lett.

Miniszterként[szerkesztés]

A Friedrich-kormányban belügyi államtitkár, majd 1919. szeptember 11-étől belügyminiszter volt. Tárcáját 1920. március 15-éig a Huszár-kormányban is megtartotta. A kormánypártból 1920. december 23-án kilépett a legitimisták kis csoportja, Beniczky és Windischgraetz Lajos vezetésével. Mindkét királypuccsban a királyt támogatta. A második királypuccs után Beniczkyt letartóztatták, majd nem sokkal később szabadon engedték.

A „Beniczky-ügy”[szerkesztés]

1925. május 31-én Az Újság c. lapban közzétette a katonai ügyészség előtt elhangzott vallomást a Somogyi-Bacsó-gyilkosságról, Horthy különítményeinek 1919-20. évi rémtetteiről. Ez alkalommal ismét letartóztatták és kormányzósértésért kétévi börtönre ítélték. Szalai Miklós írja Beniczkyről: „1925. május végén a magyar politikai életet új botrány, a Beniczky-ügy rázta meg. A mindig is szélsőségesen legitimista Beniczky Ödön "Az Újság c." lapban nyilvánosságra hozta azokat az adatokat, amelyek Horthynak a különböző fehérterrorista kilengésekben, egyebek között Somogyi Béla és Bacsó Béla szociáldemokrata újságírók nagy port felvert meggyilkolásában való bűnrészességét igazolták. Az egész baloldal az ügyet a kormány és Horthy elleni támadásra használta fel.

A legitimisták azonban, köztük Andrássy, akik pedig döntő vallomással szolgálhattak volna, nem avatkoztak be a küzdelembe. Pedig az üggyel egybeesett a legitimista mozgalom első országos nagygyűlése Körmenden. A kormánytámogató legitimisták nem is mertek a nagygyűlésre elmenni. De sem Andrássy, sem a többi legitimista politikus nem tett semmiféle militáns kijelentést, hanem a legitimista mozgalom kizárólag békés, alkotmányos jellegét hangsúlyozták. A baloldal arra gyanakodott, hogy a kormányzat a legitimisták hallgatását valamilyen közjogi engedmény ígéretével vásárolta meg, azonban ennél valószínűbb, hogy a legitimisták úgy ítélték meg: a helyzet semmiképpen nem alkalmas a Bethlen-kormány megbuktatására, fellépésükkel csak a kormányzósértéssel, rágalmazással és államtitok elárulásával vádolt Beniczkynek ártanának. Andrássyt az antilegitimista orgánumok Beniczky felbujtásával, a baloldaliak viszont Beniczky cserbenhagyásával vádolták: ő mindkét vádat erőteljesen visszautasította. A június 18-án Genfből hazatért Bethlen határozott fellépésével megvédte Horthyt, és úrrá lett a válságon. Beniczky Ödönt végül háromévi börtönre ítélték.” (Szalai, 187. old.)

Halála[szerkesztés]

Beniczky kiszabadulása után mint képviselőjelölt megbukott. Ezután visszavonult a politikai élettől. Öngyilkos lett.

Házassága[szerkesztés]

Felesége az áttért izraelita származású Blum Stefánia volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. familysearch.org Beniczky Ödön keresztelési adatlapja
  2. Halálesete bejegyezve a Bp. II. ker. állami halotti akv. 35/1931. folyószáma alatt.
  3. familysearch.org Beniczky János gyászjelentése
  4. Egyetemi hallgatók, IV. BÖLCSÉSZET-TÜD OMÁNYKARI HALLGATÓK. A Budapesti Királyi Magyar Tudomány-Egyetem almanachja, 1897-1898 (online: adtplus.arcanum.hu)

Források[szerkesztés]