Tűzkereszt (Belgium)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Belga Tűzkereszt szócikkből átirányítva)
Tűzkereszt
Vuurkruis 1914-1918 / Croix de Feu 1914-1918
Adományozza Belgium kormánya
TípusEmlékkereszt
KaphatjákAz első világháború során a fronton harcoló katonák
HadjáratAz első világháború
StátuszNem adományozzák
Statisztikák
Első kitüntetés dátuma1934. február 6.
Posztumusz kitüntetések számaPosztumusz nem adományozták

A Tűzkereszt (hollandul: Vuurkruis 1914-1918, franciául: Croix de Feu 1914-1918) állami kitüntetés Belgiumban. Az 1934-ben alapított emlékkeresztet azok a belga katonák kaphatták meg, akik már rendelkeztek az ún. "Tűzkártyával" (Carte du Feu / Vuurkaart). Utóbbi azt jelentette, hogy az első világháború alatt a fronton ellenséges tűz alá kerültek. A Tűzkártyával rendelkező katonák a kitüntetést francia vagy holland nyelven vehették át, de csak személyesen. A kitüntetést posztumusz nem adományozták azoknak, akik a háború alatt életüket vesztették.

A bronzból készült görög kereszt formájú kereszt sávozott, a függőleges szárán egy téglalap alakú plakett található, amely egy elhagyatott csatateret ábrázol: előtérben egy belga katonai sisak és szurony, a háttérben dombos tájon egy löveg vagy géppuska, felette felhők és a nap sugarai.

A kereszt hátoldalán a belga királyi korona, egy babérkoszorú, latin nyelvű felirat ("Salus Patriæ Suprema Lex"), valamint az 1914-1918 évszám található. A Tűzkeresztből háromféle változat készült, de ezek között csak kis eltérés van.[1]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A kereszt második változatának képét ld. itt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Fire Cross 1914-1918 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.