Basalioma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Basalioma

BNO-10 C44
BNO-9 173
DiseasesDB1264
MedlinePlus000824
A Wikimédia Commons tartalmaz Basalioma témájú médiaállományokat.

A basalioma a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat, csak Magyarországon évente hozzávetőleg 15 000 esetet diagnosztizálnak.[1][2] Rosszindulatú daganat, amely azonban ritkán ad áttétet, viszont helyileg agresszíven terjedhet, nagy méretűre nőhet, akár a csontokat, porcos szöveteket is elpusztíthatja, és eltávolítás után ismételten kiújulhat.

Leggyakoribb formája a bőrszínű, gyöngyházfényű növedék, de megjelenhet nem gyógyuló seb vagy érdes felületű, lassan növekvő folt formájában is.[3]

Kialakulása[szerkesztés]

A basaliomák kialakulásának legfontosabb oka az UV-sugárzás, azaz a napfény, de további kockázati tényező lehet a genetikai hajlam és a legyengült immunrendszer is.

Megelőzhető magas faktorszámú, UVA és UVB ellen egyaránt védelmet nyújtó naptej használatával. A fényvédőt ilyenkor a napra való kimenés előtt érdemes felvinni, mert csak 30 perc elteltével kezd el hatni. 2-3 óránként a naptej alkalmazását meg kell ismételni az optimális­ fényvédelem biztosítása érdekében.[4]

Azonosítása és kezelése[szerkesztés]

A legfontosabb az önvizsgálat, például egy mobil app használatával.[5] Basalioma lehet egy gyógyulni nem akaró seb, a bőrön újonnan észlelt, növekvő képlet.

Basalioma gyanúja esetén bőrgyógyászhoz lehet fordulni. A basalioma kezelése leggyakoribb esetben a bőr érintett részének kimetszése. Ez leggyakrabban egy nagyon kis műtétet jelent, az eltávolítás helye néhány hét múlva nyom nélkül vagy alig látható hegesedéssel gyógyul.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bőrrák | Magyar Rákellenes Liga (magyar nyelven), 2015. augusztus 3. (Hozzáférés: 2022. május 14.)[halott link]
  2. Basalioma – a bőrrák leggyakoribb fajtája – emdee.ai press site. emdee.ai. (Hozzáférés: 2022. május 14.)
  3. Skin Cancer Pictures (amerikai angol nyelven). The Skin Cancer Foundation. (Hozzáférés: 2022. május 14.)
  4. Bőrrák prospektus. (Hozzáférés: 2022. május 14.)[halott link]
  5. Emdee Bőr – Alkalmazások a Google Playen (magyar nyelven). play.google.com. (Hozzáférés: 2022. május 14.)