Ballasztok (világítástechnika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A villamos ívkisülésen alapú fényforrások negatív ellenállás-karakterisztikájuk miatt külső áramkorlátozó elemet igényelnek. Ezek elterjedt elnevezése az előtét, ballaszt, illetve az induktív elven működő változatoknak a fojtó.

Induktív (hagyományos) előtétek[szerkesztés]

Fénycsövek[szerkesztés]

Induktív előtéteteket gyakran használják egyenes (lineáris) fénycsövekhez és nagy nyomású kisülő lámpákhoz, ritkábban kompakt fénycsövekhez. Az induktivitásokat a fénycsővel sorba kötve alkalmazzák, glim-gyújtóval vagy ritkábban elektronikus gyújtóval.

Fénycső hagyományos előtéttel

Az induktivitás, nem csupán korlátozza a fénycső áramát, hanem a gyújtási folyamatban is részt vesz. Induláskor a gyújtó rövidre zárja a két katódot, miáltal azokon nagy áram folyik át, és felizzanak. Aztán a gyújtó megszakítja az áramot, az induktivitás pedig, egy feszültség impulzussal megkísérli a gyújtást. Sikertelen gyújtás esetén a folyamat addig ismétlődik, amíg vagy be nem gyújt a fénycső vagy el nem ég az egyik katód.

Mágneses indukciós digitális előtétek[szerkesztés]

Zárt vasmagos indukciós fénycsövek[szerkesztés]

DMLS digitális ballaszt (210khz)
DMLS digitális ballaszt (210khz)[1]

főleg ipari megoldások energia hatékony zászlóshajója a zárt vasmagos indukciós fényforrásokhoz (pl. DMLS Saturn) használható 210 kHz-en működő digitális ballaszt mely olyan technológiai fejlesztéseket tartalmaz, amik lehetővé teszik az indukciós fénycső azonnali gyújtását, kiegyenlíti az elektromos hálózatban előforduló hirtelen túlfeszültségeket (tüskéket), és biztosítja a DMLS indukciós lámpák 60.000 üzemórás működését.

Elektronikus előtétek[szerkesztés]

A korszerű világítástechnikában a hagyományos előtéteket részben kiváltották az elektronikus előtétek. Számos előnyük ellenére, magasabb áruk lelassítja elterjedésüket.

Fénycsövek[szerkesztés]

Az elektronikus előtétek felügyelik az előfűtési folyamatot (kivéve 'instant start' és hidegkatódos típusok), ezáltal jelentősen enyhítik a leginkább élettartam csökkentő behatásokat. Magas működési frekvenciájuknak köszönhetően a fénycsövek hatásfoka javul, illetve nem tapasztalható az emberi szemet fárasztó villódzás és az ún. stroboszkópeffektus.

Nagynyomású lámpák[szerkesztés]

Nagynyomású lámpák esetében az elektronikus előtétek kevesebb előnyt nyújtanak, illetve nagy teljesítményeknél kivitelezésük nehéz és drága, ezért nem jellemző.

Elektróda nélküli lámpák[szerkesztés]

Elektróda nélküli lámpák előtétjeit történelmi okokból kifolyólag szokás ballasztnak is nevezni, működésüket tekintve a tápegység elnevezés helyesebb.