Ballasztok (világítástechnika)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A villamos ívkisülésen alapú fényforrások negatív ellenállás-karakterisztikájuk miatt külső áramkorlátozó elemet igényelnek. Ezek elterjedt elnevezése az előtét, ballaszt, illetve az induktív elven működő változatoknak a fojtó.

Induktív (hagyományos) előtétek[szerkesztés]

Helvar L13D.JPG

Fénycsövek[szerkesztés]

Induktív előtéteteket gyakran használják egyenes (lineáris) fénycsövekhez és nagy nyomású kisülő lámpákhoz, ritkábban kompakt fénycsövekhez. Az induktivitásokat a fénycsővel sorba kötve alkalmazzák, glim-gyújtóval vagy ritkábban elektronikus gyújtóval.

Fénycső hagyományos előtéttel

Az induktivitás, nem csupán korlátozza a fénycső áramát, hanem a gyújtási folyamatban is részt vesz. Induláskor a gyújtó rövidre zárja a két katódot, miáltal azokon nagy áram folyik át, és felizzanak. Aztán a gyújtó megszakítja az áramot, az induktivitás pedig, egy feszültség impulzussal megkísérli a gyújtást. Sikertelen gyújtás esetén a folyamat addig ismétlődik, amíg vagy be nem gyújt a fénycső vagy el nem ég az egyik katód.

Nagynyomású lámpák[szerkesztés]

Nagynyomású lámpák esetében régebben párhuzamos gyújtóval történt, a fénycső gyújtásához hasonló módon. Manapság szuperpozíciós gyújtót alkalmaznak, ami nem igényli a ballaszt részvételét a gyújtásban. Korszerű gyújtók adott számú gyújtási kísérlet után szünetet tartanak, hogy a lámpa lehűlhessen.

Az induktív előtétek egy sajátos változatát képviselik a szórótranszformátorok. Ezek magas üresjárási feszültséget állítanak elő, ami külön gyújtó nélkül is képes a lámpát begyújtani, ugyanakkor kapocsfeszültségük az áram növekedésével meredeken esik. Alkalmazzák nagy ívfeszültségű kis és nagynyomású lámpákhoz egyaránt.

Elektronikus előtétek[szerkesztés]

A korszerű világítástechnikában a hagyományos előtéteket részben kiváltották az elektronikus előtétek. Számos előnyük ellenére, magasabb áruk lelassítja elterjedésüket.

Fénycsövek[szerkesztés]

Az elektronikus előtétek felügyelik az előfűtési folyamatot (kivéve 'instant start' és hidegkatódos típusok), ezáltal jelentősen enyhítik a leginkább élettartam csökkentő behatásokat. Magas működési frekvenciájuknak köszönhetően a fénycsövek hatásfoka javul, illetve nem tapasztalható az emberi szemet fárasztó villódzás és az ún. stroboszkópeffektus.

Nagynyomású lámpák[szerkesztés]

Nagynyomású lámpák esetében az elektronikus előtétek kevesebb előnyt nyújtanak, illetve nagy teljesítményeknél kivitelezésük nehéz és drága, ezért nem jellemző.

Elektróda nélküli lámpák[szerkesztés]

Elektróda nélküli lámpák előtétjeit történelmi okokból kifolyólag szokás ballasztnak is nevezni, működésüket tekintve a tápegység elnevezés helyesebb.