Balin (szereplő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Balin (Középfölde) szócikkből átirányítva)
Balin
CímMória Ura
Néptörp
KultúraDurin Népébe tartozó törp
BirodalomErebor, Mória
Születetthk. 2763
Meghalthk. 2994
Könyv(ek)A hobbit
A Gyűrű Szövetsége (említőlegesen)
MegformálójaKen Stott

Balin egy törp szereplő J. R. R. Tolkien mitológiájában. A Harmadkorban élt. Szerepel A hobbitban, valamint megemlítik A Gyűrű Szövetségében.

Élete[szerkesztés]

Előzetes élete[szerkesztés]

A harmadkor 2763. évében született, apja a Durin népébe tartozó Fundin volt. Thorinnal és több más fiatal törppel együtt megmenekültek Erebor feldúlásából. Öccsével, Dwalinnal követték II. Thráint Dúnföldébe, majd az Ered Luinhoz. 2841-ben öccsével együtt elkísérték II. Thráint Ereborba vezető útjára, majd Thráin eltűnt (Szauron szolgái elrabolták), és sikertelen keresése után visszatértek Tölgypajzsos Thorinhoz.

Thorinnal és társaival[szerkesztés]

Thorin kiválasztotta 12 kísérője közé Balint és Dwalint is. Balin volt a társaság őrszeme. A Bakacsinerdei utazás során megkedvelte Bilbót, vele együtt bement Smaug, a sárkány barlangjába is. Jól ismerte a Magányos Hegy környékét, ő ajánlotta a társaságnak, hogy menjenek a Hollóbércre. Az Öt Sereg Csatája után Ereborban telepedett le.

Mória visszafoglalása[szerkesztés]

2989-ben Balin népes törp kísérettel, köztük a korábban Thorin társaihoz tartozó Orival és Óinnal elindult visszahódítani Móriát. Az orkokat sikeresen kiűzték, és Balin Mória Urának nyilvánította magát. Öt évvel később Balin egyedül indult el, hogy belenézzen a Tükörtóba, és egy ork egy fa mögül lenyilazta. Halála után Mória hanyatlani kezdett, majd nemsokára lemészárolták az összes törpöt.

További tudnivalók[szerkesztés]

  • Balin Erebor visszahódítása után baráti viszonyban maradt Bilbóval és Gandalffal.
  • Sírját a Gyűrűszövetség találta meg.
  • Sírjának felirata: Itt fekszik Fundin fia Balin, Mória Ura

Források[szerkesztés]