Balaklava

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Egészarc-nyílású változat különböző viselési módjai

A balaklava vagy símaszk, álcasapka , egy fejfedő melynek a szerepe az, hogy az arcot többé-kevésbé eltakarja. A modeltől és viselési módtól függően lehet úgy alakítani, hogy csak a szemek, a száj és az orr is vagy pedig az egész arc láthatóak legyenek. Az egészarc-nyílású változatot fel lehet úgy göngyölíteni, hogy egy sapkát vagy pedig egy nyakörvet/sálat képezzen.

A nevét a krími háborúban vívott balaklavai csatáról kapta, ami a Szevasztopol melletti településre utal. Itt használták először a brit csapatok a csípős hideg ellen.

Története[szerkesztés]

Az eredeti balaklava gyapjúfonalból készült kötöttáru. A modern változatai készülhetnek selyemből, pamutból, polipropilénből, neoprénből, akrilszálból vagy poliészterből. A 19. században ulánus sapka vagy templomos sapka néven ismerték.

A krími háború alatt, 1854-ben, kézi kötésű maszkokat (balaklavákat) küldtek a brit katonáknak, hogy így védekezzenek a kemény hideg ellen. A csapatok kérték ezeket, tudván hogy a hadsereg saját ellátásából a meleg ruha, az időjárásálló szállás és az élelmiszer soha nem nem érkezik meg időben. Richard Rutt, History of Handknitting (A kézi kötés története) könyve szerint a balaklavasisak nevet nem használták a háborúban. Csak sokkal később, 1881-ben tesznek róla említést s a név azután terjedt el.

Használata[szerkesztés]

Meleg és biztonság[szerkesztés]

Colin Skinner hóviharban, Észak-Dakota, 2009

Modern símaszkokat manapság főleg a télisportokban használják, az arc megvédésére a hidegtől és széltől. Szintén népszerű a motorkerékpárosok körében.

A tűzoltók egy tűzálló változatot viselnek, ahol az egészarc-nyílást a légzőmaszk takarja. Villamossági dolgozók gyakran hasznának egy ívfénytől védő változatott, a többi védőöltözék mellett, amikor feszültség alatt dolgoznak.

Az autóversenyzők, a Nemzetközi Automobil Szövetség által jóváhagyott versenyeken, kötelesek egy égésgátló anyagból készült baklavát/símaszkot hordani a sisakjuk alatt.

Katonaság és rendőrség[szerkesztés]

Három lyukú kommandós balaklava

Az indiai szubkontinensen a balaklavát általában majomsapkának (monkey caps) nevezik, a tipikus földtónusú színeiért és mivel eltakarja a legtöbb emberi arcvonást. A sapkákat néha kis bojtokkal díszítik a tetejükön. A katonák főleg himalájai gyakorlatokon viselik a hideg ellen.

Az amerikai tengerészgyalogosok nemrég kezdték használni a csuklós, tűzálló arcvédővel ellátott maszkokat.

A balaklava a Szovjetunióban a belügyminisztérium különleges rendeltetésű mobil egységének (az OMON-nak) alapfelszereléséhez tartozik az 1980-as évek végétől. Az eredeti szándék az volt, hogy meggátolja a tisztek azonosítását, és ezáltal elkerüljék a megfélemlítést a szervezett bűnözők részéről. A szervezett bűnözés megnövekedésével a 90-es években, egyre gyakoribbak lettek a TV-felvételek felfegyverzett, fekete balaklavás emberekkel. Később a szervezett bűnözés csökkent, azonban balaklava használata nem, mivel nemcsak az identitás védelmét szolgálja hanem a megfélemlítés eszközévé is vált, hiszen eltitkolja a viselő arckifejezéseit, és a pozitív azonosítás nehéz. Az orosz rendőrség gyakran végez úgynevezett fehérgalléros razziákat (hivatalok ellen) és ilyenkor balaklavát viselnek.

Álcázás[szerkesztés]

Pussy Riot

A balaklavát használják álcaként törvényellenes akciókban, vagy hivatásban, mint például a SWAT és más különleges alakulatok. Szintén gyakran használják nem reguláris katonai egységek és paramilitáris szervezetek az identitásuk eltitkolására, de használják azonosító jelképeként az ilyen csoportusolásoknak. Az IRA ismert volt arról, hogy a tagjai mindig maszkban jelentek meg.

A brit rendőrség elkobozta a War on Terror társasjátékot, mert a csomag tartalmazott egy balaklavát is, amit használhatónak ítélt meg egy esetleges bűntény elkövetésénél.

A Pussy Riot orosz feminista punk-rock együttes tagjai színes balaklavát viselnek különböző tiltakozó fellépéseiken. Marseille-ben, 2012 augusztusában, a rendőrség őrizetbe vette néhány maszkos szimpatizánsukat, mivel Franciaországban nyilvános helyen tilos az arc eltakarása.

A TISM (This Is Serious Mum) ausztrál együttes tagjai minden fellépésükön balaklavát viselnek, hogy eltitkolják kilétüket.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Balaclava című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.