Baich Mihály

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Baich Mihály
Életrajzi adatok
Született1889. október 29.
Lugoskisfalu
Elhunyt1955. március 17. (65 évesen)
Szeleste
Ismeretes mint dendrologist
Baich Mihály sírja Szelestén

Vardiai Baich Mihály báró (Krassó vármegye, Szatumik, 1889. október 29. - Szeleste, 1955. március 17.) dendrológus, parképítő, arborétum-alapító.

Élete[szerkesztés]

Baich Mihály a Krassó megyei Szatumikben, a későbbi Lugoskisfalun, (jelenleg Victor Vlad Delamarina) született 1889-ben. Az alsószelestei kastélyt és a hozzá tartozó birtokot amely Alsószeleste, Ölbő és Pósfa községek területére terjedt ki 1910-ben vásárolta meg Festetich Andortól. 1913-ban költözött oda, és folytatta a kastélyt övező park fejlesztését, amelyet az előző tulajdonos már elkezdett.

Új fajokkal bővítette a kertet, majd 1914-ben üvegházat és melléképületeket építtetett. A háború a növények telepítését is hátráltatta. 1925-ben készült el a kastélyhoz vezető szerpentinút. 1927-re alakult ki a park két fő része: a felső dendrológiai és az alsó évelőskert.

Baich Mihályt szoros barátság fűzte Gáyer Gyulához, Saághy Istvánhoz és Ambrózy-Migazzi Istvánhoz is.

Az arborétum területét 1928-ban bővítette, ekkor növekedett 13,5 ha-ra. A kastély és a park a második világháborút követő államosításig volt a tulajdonában. Kertépítő munkáját 1945 után már nem folytathatta, a földosztáskor a parkot elvették tőle, vagyonát államosították, de ő továbbra is a kastélyban lakhatott, a falu népe nem bántotta. 1952-ben aztán az arborétumot természetvédelmi területté nyilvánították. Később a bárót is kilakoltatták a kastélyból, a volt parádés kocsisa fogadta be, nála lakott évekig, majd 1955-ben, egy vasárnapi mise alatt otthon öngyilkos lett.

A tiszteletére állított szobor felirata:

BÁRÓ BAICH MIHÁLY "a virágok bárója" 1889 - 1955

Források[szerkesztés]

  • Családtörténet, Szeleste [1]
  • A botanikus kert története [2]
  • Szeleste titkai [3]
  • Magyar Nemzet [4]
  • PIM