BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(BGF Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Budapesti Gazdasági Egyetem
Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
(BGE GKZ)
Alapítva 2011
Hely magyar Zalaegerszeg
Korábbi nevei BGF Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézete, Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
Típus kar
Dékán Dr. Gubán Miklós
Elérhetőség
Postacím 8900 Zalaegerszeg, Gasparich M. u. 18/a
A Budapesti Gazdasági Egyetem
Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg
(BGE GKZ) weboldala

A BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg (teljes nevén: Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg; 2016 előtt: Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg) a Budapesti Gazdasági Egyetem 4 karának egyike. Zalaegerszegen, a Gasparich u. 18/a alatt működik, ezen a néven 2011. óta. Rövidítése: BGE-GKZ. Az önálló Kar 2011. január 27-én jött létre, a BGF Pénzügyi és Számviteli Kar Zalaegerszegi Intézetének jogutódjaként.

Története[szerkesztés]

Az 1970-es években fellendülő gazdasági élet követelte meg a felsőfokú gazdasági-pénzügyi szakemberképzés bázisainak létrehozását Magyarországon. A fővárosban megalakuló főiskolák és egyetemek mellett igény volt egy felsőszintű dunántúli oktatóhely indítására is. A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskola akkori igazgatója, dr. Tétényi Zoltán kezdeményezésére vidéki székhelyeket hoztak létre. A tagintézmények (területi intézetek) közül a zalaegerszegi 1971-ben, a salgótarjáni pedig 1972-ben kezdte meg működését. A dr. Tóth Endre igazgatása alatt induló intézet a zalai megyeszékhely első fontos felsőoktatási intézménye lett, elhelyezését a Notre Dame női szerzetesrend államosított oktatási épületében (az ún. "zárdában") valósították meg.

Az intézet oktatáspolitikai jelentőségét mi sem mutatja jobban, hogy míg az 1971/72-es tanévben csupán 1 szak (mezőgazdasági) indult 39 fővel, addig a '90-es évek derekára már csak nappali tagozaton 5 szakirány mintegy 900 hallgatója vett részt. Az oktatási épület reprivatizációjával új helyet kellett keresni az intézet számára: a választás a volt Petőfi laktanya létesítményeire esett, melyeket oktatási célra alakítottak át és 2000-ben vehették birtokba a hallgatók. Ugyanebben az évben az anyaintézmény Pénzügyi és Számviteli Főiskola integrálódott a három budapesti főiskola összevonásával létrehozott Budapesti Gazdasági Főiskolába.

A hallgatói létszám 2000-2003 között tetőzött: évente 500-600 hallgató szerzett diplomát. A hallgatói létszám további bővülése 2004 után megtorpant, majd csökkenni kezdett. A visszaesés okai szerteágazóak: egyrészt demográfiai csökkenés következett be a beiskolázható korosztályban, másrészt az intézmény kurrens, piacképes képzéseit a Dunántúl többi felsőoktatási intézménye is indítani kezdte, miáltal fokozódott a jelentkezők területi eloszlása az intézményrendszerben. Dr. Tóth József intézetigazgató lerakta a csökkenés megállításának alapjait: megerősítette a helyi társadalmi partnerséget (pl. Zalaegerszeg és a megye támogatásának megnyerése révén), törekedett az intézmény státusának megerősítésére (kari akkreditációs program), továbbá a képzési paletta kibővítésére az alapképzések és a felsőfokú szakképzések terén.

A 2010-ben újra elindított karrá válási kérelem már új irányítás alatt, Dr. habil Solt Katalin vezetésével került benyújtásra. A kérelem pozitív elbírálást nyert, így az intézet fennállásának 40 éves jubileumán egyúttal a kari státusz elnyerésére is sor került.

A képzőhely karrá válása (Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg néven) új perspektívát kínál a zalaegerszegi felsőoktatás hosszú távú megőrzésére és megerősítésre, kielégítve a valós területfejlesztési igényeket, valamint fékezheti a vidék és a nagy régióközpontok közötti oktatási - és részben, ennek révén is kialakult társadalmi-gazdasági - egyenlőtlenségeket.

Az intézmény elhelyezése, "oktatási városrész" (kampusz) jellege lehetőséget teremt a nyugodt és hatékony tanulás és kutatás megvalósítására, újabb képzési formák, szakok meghonosítására, befogadására. Az informatikai infrastruktúra megújításával a 2010 őszén átadott Információtechnológiai és Gazdasági Információs Tudásközpont (röviden: Infocentrum) kiváló hátteret biztosít a szakmai információk szolgáltatása, az információtechnológiával támogatott, abba beágyazott oktatás, ismeretszerzés és a tudásmegosztás számára.

2012-ben és 2014-ben a Karon került megrendezésre a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozója a Magyar Közgazdasági Társaság szervezésében.

2014 januárjától Dr. habil Solt Katalin a Budapesti Gazdasági Főiskola tudományos rektorhelyettese lett, utóda a dékáni pozícióban Dr. Halász Imre főiskolai tanár lett. 2015. március 1-jétől öt hónapra Prof. Dr. habil Bencsik Andrea vett át a Kar vezetését. 2018. márciusától Dr. Gubán Miklós főiskolai tanár a Kar dékánja.

Szakok[szerkesztés]

Alapképzések (BA/BSc)[szerkesztés]

 • gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak
 • gazdaságinformatikus alapképzési szak
 • pénzügy és számvitel alapképzési szak

Felsőoktatási szakképzések[szerkesztés]

 • gazdálkodási és menedzsment felsőoktatási szakképzés
 • gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés
 • nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés
 • pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés
 • web programozó

Mesterképzések[szerkesztés]

 • pénzügy

Másoddiploma - szakirányú továbbképzések[szerkesztés]

 • bormarketing
 • controlling szakközgazdász
 • mérnök- közgazdász
 • pénzintézeti kockázatelemző szakközgazdász
 • pénzügy adó-, illeték, vám
 • logisztikai ügyintéző (OKJ képzés)

További információk[szerkesztés]