Böjthe Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Böjthe Tamás
Született1929 (95 éves)
Budapest[1]
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaépítész
Kitüntetései
SablonWikidataSegítség

Böjthe Tamás (Budapest, 1929–) okleveles építészmérnök. Építészmérnöki oklevelének száma: 801. Ybl-díjas, a BMGE Építészmérnöki karán 2001-ben aranyoklevelet kapott, az Egyetem Szenátusa 2011-ben pedig gyémántdiploma adományozásával ismerte el értékes mérnöki tevékenységét.

Szakmai pályafutásának vázlata[szerkesztés]

A diploma megszerzése után az IPARTERV-nél helyezkedett el és 1990-ben innen vonult nyugállományba is. 1969-től csoportvezetőként, 1979-től osztályvezetőként tevékenykedett. Közben 1965-ben egyéves munkavállalással az angol Richard SHEPPARD Iroda munkatársa volt. Számos tervpályázaton ért el rangos helyezést, többek között pl. a székesfehérvári Dózsa György tér rendezésével III,, a kékesi TV toronyért I., a budapesti TV toronyért III. díjat kapott.

Főként építőanyag-ipari üzemek tervezésével, majd fővárosi, VI-VI1. kerületi lakóterületi rehabilitációval, valamint lakóépületek kiviteli tervezésével foglalkozott. Főbb alkotásai között említhető meg az Óbudai lakótelep, az orosházi Öblösüveggyár, a Síküveggyár, a MÉM Repülőgépes Szolgálat budaörsi telepe, a Magyar Aluminiumipari Tröszt székházának felújítása, a Bélapátfalvi, a Hejőcsabai Cementüzem (társtervezővel), stb.

Export tervezései közül kiemelhető a bengázi repülőtéri szálloda, München néhány lakóépülete, a Berlin - Mitte Hőerőmű.

1962 és 1964 között a Magyar Építőművészek Szövetsége folyóiratának a képszerkesztője. 1972-től 1978-ig a Fiatal Építészek Köre vezető építésze volt.

Szakmai-, társadalmi elismerései[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • (Szerk). Kubinszky M.: Modern építészeti lexikon (41. old.) - Bp. 1978. Műszaki Kiadó - ISBN 963 10 1780 X.

További információk[szerkesztés]

  1. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. június 19.)