Bátin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A bátin (arab: باطن ) az iszlám vallás fogalma, a jelentése "belső", "rejtett" tartalom, szemben a "külső", "nyilvánvaló" dolgokkal (záhir). Például a Koránnak van egy rejtett jelentése a nyilvánvaló külső jelentésen kívül. A szúfik úgy hiszik, az egyénhez is tartozik bátin, a lelkek világában. Ez a belső való a szellemi vezető segítségével megtisztulva felemelkedhet.[1][2] Allah Al-bátin attribútuma, a Rejtett, nem látható és mégis mindenütt létezik.

A mozlimok különböző csoportjai úgy hiszik, a bátint csak ezoterikus tudással rendelkező személy tudja értelmezni.[3] A síiták számára ez a személy az imám.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Daftary, Farhad (2000). Intellectual traditions in Islam New York: St. Martins Press. ISBN 186064760X . page 90.
  2. Gleave, Robert (2011). Islam and literalism: Literal meaning and interpretation in Islamic legal theory. Edinburgh: Edinburgh University Press. ISBN 0748631135. Page 64.
  3. Radtke, B: BĀṬEN. Encyclopedia Iranica. (Hozzáférés: 2014. július 9.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Batin (Islam) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.