Az üldözött királypárti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az üldözött királypárti
Millais Royalist.jpg
Művész John Everett Millais (1853)
Típus Olaj, vászon
Mozgalom Preraffaeliták
Magasság 102,8 cm
Szélesség 73,6 cm
Múzeum Andrew Lloyd Webber gyűjteményében
Gyűjtemény private collection

Az üldözött királypárti (eredeti címe The Proscribed Royalist, 1651) a brit Sir John Everett Millais festménye, amelyet 1853-ban festett.

A kép egy fiatal puritán nőt ábrázol, aki az 1651-ben vívott worchesteri csata után menekülő, királypárti nőt próbál elrejteni. A csata során II. Károly angol király vereséget szenvedett az Oliver Cromwell vezetése alatt harcoló köztársaságpárti seregtől.

A királypárti egy tölgyfa üreges törzsében próbál elbújni, ami szintén utalás történelmi eseményekre: a vesztes csata után II. Károly maga is egy fa törzsében elbújva próbált menekülni üldözői elől a csata után.

Millais a képet a kenti Hayes-ben festette, ahol a helyszínen található tölgyet a helyiek elnevezték "Millais Oak"-nak.[1]

A női alak modellje Anne Ryan volt, míg az üldözött királypártit figurához a preraffaelita festő, Arthur Hughes állt modellt.[2] A festményt Lewis Pocock (az Art Union tiszteletbeli titkára) rendelte meg Millais-től.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Proscribed Royalist, 1651 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Millais, J.G., Life and Letters of Sir John Everett Millais, vol. 1, p.166; See also Arborecology, containing a photograph of the Millais oak
  2. [1]

Külső hivatkozások[szerkesztés]