Az üldözött királypárti

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az üldözött királypárti
MűvészJohn Everett Millais (1853)
TípusOlaj, vászon
Mozgalompreraffaeliták
Magasság102,8 cm
Szélesség73,6 cm
MúzeumAndrew Lloyd Webber gyűjteményében
Gyűjteménynem ismert

Az üldözött királypárti (eredeti címe The Proscribed Royalist, 1651) a brit Sir John Everett Millais festménye, amelyet 1853-ban festett.

A kép egy fiatal puritán nőt ábrázol, aki az 1651-ben vívott worcesteri csata után menekülő, királypárti nőt próbál elrejteni. A csata során II. Károly angol király vereséget szenvedett az Oliver Cromwell vezetése alatt harcoló köztársaságpárti seregtől.

A királypárti egy tölgyfa üreges törzsében próbál elbújni, ami szintén utalás történelmi eseményekre: a vesztes csata után II. Károly maga is egy fa törzsében elbújva próbált menekülni üldözői elől a csata után.

Millais a képet a kenti Hayes-ben festette, ahol a helyszínen található tölgyet a helyiek elnevezték „Millais Oak”-nak.[1]

A női alak modellje Anne Ryan volt, míg az üldözött királypártit figurához a preraffaelita festő, Arthur Hughes állt modellt.[2] A festményt Lewis Pocock (az Art Union tiszteletbeli titkára) rendelte meg Millais-től.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The Proscribed Royalist, 1651 című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Millais, J.G., Life and Letters of Sir John Everett Millais, vol. 1, p.166; See also Arborecology, containing a photograph of the Millais oak Archiválva 2008. augusztus 28-i dátummal a Wayback Machine-ben
  2. [1] Archiválva 2016. március 5-i dátummal a Wayback Machine-ben

Külső hivatkozások[szerkesztés]