Az ördög ügyvédje

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az ördög ügyvédje (latinul advocatus diaboli) az az ember, aki egy vita vagy beszélgetés előrehaladásához, vagy egy gondolat kifejtéséhez, egy, a normának ellentmondó véleményt képvisel. Általában egy érv teszteléséhez használják, hibái kiküszöbölésére. Eredete a középkorból származik, melyben az ördög ügyvédjének nevezett illető egy kanonizálás ellen szólt, így felfedve az esetleges szentté avatás ellen szóló érveket.

Eredet[szerkesztés]

A középkorban a katolikus egyház alkalmazásában állt a Hit promótere (támogatója), latinul: promoto fideli, avagy ismertebb nevén az ördög ügyvédje (advocatus diaboli). Feladata, hogy szkeptikus módon álljon egy személy csodatételeihez és lyukakat keressen az érte szóló bizonyítékokban. Ő ellen szól az Isten ügyvédje (advocato Dei), aki a személy pozitívumait sorolja fel. Ez a feladat ma már az Igazság promóterének feladata, aki felülvizsgálja az illető szentté avathatóságát.

A hivatalt V. Sixtus pápa vezette be 1587-ben. Az első írásos dokumentum, melyben ez a hivatalnok előfordul, X. Leó pápa alatt Lawrence Giustiniani kanonizálásáról szól.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Devil's advocate című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.