Avanesian Alex

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Avanesian Alex
Született 1947. december 20. (75 éves)
Budapest
Állampolgársága magyar
Foglalkozása újságíró,
rádiós rendező,
dramaturg
Iskolái Jedlik Ányos Gimnázium (–1966)
SablonWikidataSegítség

Avanesian Alexan Artin (Budapest, 1947. december 20. –) örmény származású újságíró, rádiós rendező, dramaturg. A magyarországi örmények egyik vezető személyisége. 1995 és 2002 között az Országos Örmény Önkormányzat első elnöke. Több örmény témájú kulturális egyesület vezetője, valamint a Magyar Rádió nemzetiségi adásainak főszerkesztője.

Életpályája[szerkesztés]

Örmény család leszármazottja. 1966-ban érettségizett a budapesti Jedlik Ányos Gimnáziumban. 1969-ben kezdte el felsőoktatási tanulmányait a jereváni Színművészeti Főiskolán, ahol a rendező szakon tanult. Itt szerzett diplomát 1974-ben. 1975-től a Magyar Rádió rendezőjeként kezdett el dolgozni, először az ifjúsági és szórakoztató osztályon, majd a főrendezőségen. Rendezőként számos műsor készítésében vett részt, így többek között A Szabó család egyes részeit vagy az Egy csepp emberség című műsort rendezte. Később a vállalkozási igazgatóságon dolgozott főmunkatársként. A rendszerváltás után a reklámosztály vezetője volt, majd a regionális és nemzetiségi igazgatóság vezetője szerkesztőjeként tevékenykedett. 2002-ben a Kossuth Rádió egyik főszerkesztő-helyettesévé nevezték ki, fő profilja a regionális és nemzetiségi adások voltak. 2007-ben a nemzetiségi adások főszerkesztőjévé nevezték ki. A Magyar Rádió átalakítása után az MR4-Nemzetiségi adások örmény műsorának főszerkesztője.

Az örmény nemzetiségi közélet tevékeny résztvevője. Az Arménia Népe Kulturális Egyesület vezetője, részt vett a rendszerváltás utáni első kisebbségi törvény kialakításában. 1994-től az Belváros-Lipótvárosi Örmény Kisebbségi Önkormányzat (2010-től Nemzetiségi Önkormányzat) képviselője, illetve elnöke. 1995-ben, az első országos kisebbségi önkormányzatok megalakulásakor az Országos Örmény Önkormányzat elnökévé választották, tisztségében 1999-ben megerősítették. 2011-től az önkormányzat egyik alelnöke. Emellett 1998-tól az Európai Örmény Szervezetek Fóruma vezetőségi tagja, 2004-től elnöke. Emellett örmény tolmácsként, illetve műfordítóként is tevékenykedik. Foglalkozik még az örmény kultúrtörténet kérdéseivel is, Szám Lászlóval közösen írt Az örmény egyház története című könyv 2010-ben jelent meg, valamint szerkesztője örmény-magyar szótáraknak és az Örmény Történelmi Ki kicsodának is. Az Örmény Kulturális, Dokumentációs és Információs Központ alapítója és vezetője.

Családja[szerkesztés]

Szülei Avanesian Gurgen és Jamgosian Szilvia voltak. Felesége Karapetian Karine. Gyermekei Szona és Szilvia, akik mindketten tagjai a Belváros-Lipótvárosi Örmény Nemzetiségi Önkormányzatnak.

Források[szerkesztés]