Auer-égő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nikkelezett Petromax lámpa
Sumburgh Lighthouse Lamp.jpg

Az 1890-es évek szenzációja a Carl Auer von Welsbach által tökéletesített izzóharisnyás gázégő, a róla elnevezett Auer-égő, amelyben speciális szövedék, az Auer-harisnya övezte a gázlángot. Ez a lakásvilágításban szinte azonnal kiszorította a nyílt lángú lámpákat, és az akkoriban már terjedő villanyvilágítással szemben újabb negyedszázadra biztosította a gázvilágítás versenyképességét. Az új találmányt 1891-ben szabadalmaztatta. Népszerűségét bizonyítja, hogy 1892-ben csak Bécsben és Budapesten már 90 000 darab Auer-égőt adtak el; 1913-ban az éves termelés mennyisége 300 millió darabra rúgott.

Auer-harisnya[szerkesztés]

Az izzóharisnya hengeres, kesztyűujj- vagy méhkasszerű textilhuzat, melyet ritkaföldfémek sóival, elsősorban tórium-nitráttal itatnak át. Ha a harisnyát alulról bunzenlánggal hevítik, a tórium-nitrát oxiddá alakul, és a magas hő hatására erős sárgásfehér fényt bocsát ki. Az Auer-lámpa gyors elterjedését elősegítette a nyíltlángú lámpákhoz képest alacsonyabb gázfogyasztása és az izzóharisnya jelentős, már az elektromos lámpákéhoz mérhető fényereje.

Az izzóharisnyás lámpák hátránya[szerkesztés]

Az izzóharisnyás lámpák hátránya, hogy a harisnya kezelése, rendkívüli sérülékenysége miatt fokozott figyelmet, a harisnyák felszerelése, a láng helyes beállítása pedig némi szakértelmet igényelt. A gáztársaság szakembere viszont kérésre házhoz jött, lecserélte a tönkrement harisnyákat, ellenőrizte az illesztéseket és újrazsírozta a lámpák csapjait.

Modernebb változatok[szerkesztés]

Az Auer-lámpák modernebb változata az invertált vagy fordított égő, amelynek lényege, hogy a gázcső nem fel, hanem lefelé mutat és a végén égő bunzenláng félgömb alakú harisnyát hevít. Különösen alkalmas volt csillárok vagy falikarok égőinek, ugyanis minden korábbi lámpatípussal ellentétben lefelé nem vetett árnyékot.

A ma még használatos utcai gázlámpák ugyanilyen invertált harisnyákkal világítanak. Budapesten a Hunyadi János úton, a Margit híd budai hídfőjénél lévő parkban vagy a Műegyetem előtt láthatunk ilyen hangulatos gázlámpákat.

Források[szerkesztés]