Athi-Galana-Sabaki

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Athi-Galana-Sabaki
GalanaRiverKenya.jpg
Országok Kenya
Földrajzi adatok
Hossz390 km
Vízgyűjtő terület70 000 km²
Torkolat Indiai-óceán
d. sz. 3° 09′, k. h. 40° 08′Koordináták: d. sz. 3° 09′, k. h. 40° 08′
A Wikimédia Commons tartalmaz Athi-Galana-Sabaki témájú médiaállományokat.
Az Athi-Galana-Sabaki folyórendszer.

Az Athi-Galana-Sabaki Kenya második leghosszabb folyója (a Tana után). a folyórendszer teljes hossza 390 kilométer, vízgyűjtő területe 70 ezer négyzetkilométer. Forrásánál a neve Athi, indiai-óceáni torkolata előtt Galana (illetve Sabaki néven is ismert).

Keresztülfolyik a Kapote és az Athi síkságokon és Mavoko városon (más néven Athi-folyó város), majd északkelet felé fordul és találkozik a Nairobi-folyóval. Thika közelében alkotja a Tizennégy vízesést, majd dél-délkelet felé fordul a Yatta-fennsík mentén, amely keletről elzárja a vízgyűjtőjét. A felső szakaszon sok vízfolyás ömlik bele, de szinbte egyetlen mellékfolyója a Tsavo-folyó, amely a Kilimandzsáró keleti oldaláról tart felé. Torkolata után a folyó kelet felé fordul, és Sabaki, vagy galama néven ismert alsó szakaszán a külső fennsík terméketlen, kvarcos talajú területein halad keresztül. A völgy egyes részei alacsonyan fekvők és síkok, erdő és bozót fedi, és tavak és holtágak tarkítják őket, melyek az esők idején összekötődnek a folyóval. Az esős évszakban a folyó helyenként tíz métert is emelkedik, mély és erős sodrásúvá és zavaros sárga színűvé válik. A hajózás számára akadályt képeznek a Lugard-zúgók. A folyó tovább tart kelet felé, és Malindi várostól 10 kilométerre északra az óceánba ömlik.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Athi-Galana-Sabaki River című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.