Arda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Arda a neve J. R. R. Tolkien Földjének, amelyet Ilúvatar eljövendő Gyermekeinek szánt. része. Arda egy világ, amely eredetileg lapos volt, majd miután Númenor elbukott, és a Valák kontinensét, Valinort eltávolították Ardáról, Arda átalakult, és gömbölyű lett.

Az Első Korban Valinoron kívül még fontos helyszín volt Beleriand, valamint Helcar beltengerének nyugati részén elterülő Cuiviénen, ahol a tündék felébredtek. Valinor és Beleriand között húzódott a Helcaraxë, azaz a Zajló Jég, ami egyfajta jégszorosként összekötötte e két kontinenst. Az emberek ébredésének helyszíne Hildórien Cuiviénentől délkeletre található terület.

Az Izzó Harag Háborúját követően, midőn a Valák a földre alászálltak és legyőzték az első gonoszt, Melkort; Beleriand megsemmisült. Egy része maradt csupán meg, ami Középfölde nyugati részét képező Lindon volt. Ez volt Arda Másodkora, ahol a legfontosabb helyszín Középfölde volt. Az emberek ekkor a Középföldét és Valinort elválasztó tengeren kaptak egy csillag alakú szigetet, Númenort. Majd Númenor megromlott és a Valák megsemmisítették a Másodkor végén a szigetet, valamint az ő birodalmukat, Valinort kiemelték a föld köreiből, így Arda gömb alakúvá változott. És ezzel kezdetét vette a Harmadkor.