Antoinette de Maignelais

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Antoinette de Maignelais
Született 1434.
Franciaország Royal Standard of the King of France.svg,
Elhunyt 1474.
Bretagne COA fr BRE.svg,
Állampolgársága Franciaország
Nemzetisége francia
Házastársa André de Villequier

Antoinette de Magnelais (1434-1474), előbb VII. Károly francia király, majd pedig II. Ferenc bretagne-i herceg szeretője, valamint házassága révén Villequier bárónéja volt.

Élete[szerkesztés]

1434-ben született Jean de Maignelais és Marie de Jouy lányaként. Apja révén unokatestvére volt Agnès Sorelnek, aki 1441-ben, 19 éves korában VII. Károly francia király hivatalos ágyasa lett. A viszonynak Agnès 1450-es halála vetett véget, amikorra a nő már három törvénytelen gyereket szült a királynak.[1] Antoinette Agnès halála után megismerkedett VII. Károllyal, akinek szemet szúrt a tizennégy éves, csinos lány, aki már 1448-ban megkapta örökségét, Maignelais birtokait.[2] A lány nemsokára Károly szeretője lett.

1450-ben VII. Károly feleségül adta az akkor 16 éves Antoinette-et egy befolyásos nemeshez, André de Villequier báróhoz. Az esküvő alkalmából a király szeretőjének ajándékozta Oleron, Marennes és Avert szigetét, valamint évi 2000 livre járadékot, ami élete végéig járt Antoinette-nek. Az asszony négy évnyi házzasság után megözvegyült.

Antoinette két leánygyermeket szült a királynak, de őket nem ismerte el Károly sajátjaiként.[3] 1461-ben elhunyt a király, ezért Antoinette más pártfogót talált magának: II. Ferenc bretagne-i herceg szeretője lett, akinek két lányt és két fiút szült. Antoinette 1474-ben halt meg Ferenc udvarában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Charlotte-t, Jeanne-t és Marie Marguerite-t.
  2. A birtokok tulajdonjoga egy ideig vitatott volt, mert igényt tartott rájuk Raoul de Maignelais, Antoinette egyik rokona is.
  3. Ennek ellenére egyiküknek 1458-ban 8250 frankot ajándékozott esküvője alkalmából.