Annihilátor (gyűrűelmélet)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az annihilátor vagy annullátor a matematikában, azon belül a moduluselméletben a torziót illetve ortogonalitást általánosító fogalom.

Definíció[szerkesztés]

Legyen egy gyűrű, egy -balmodulus, egy nemüres részhalmaz. Ekkor az halmaz annihilátora

.

Ez azon -beli elemek halmaza, amik „annihilálják” -et. A definíció balmodulus helyett jobbmodulusra is alkalmazható, ekkor helyett értelemszerűen írandó.

Egyetlen elem annihilátorát rendszerint helyett a rövidebb jelöli. Továbbá ha a kontextusból világos, hogy mely gyűrű feletti modulusról van szó, az index elhagyható.

Mivel modulus önmaga felett, vehető egy részhalmazának is. Azonban mivel egyszerre bal- és jobbmodulus is önmaga felett, a jelölésből egyértelműnek kell lennie, hogy éppen melyik oldali modulusról, és így melyik oldali annihilátorról van szó. Erre például az illetve jelölések használhatók (ahol a bal (left), a jobb (right) rövidítése).

Ha az -modulusra , akkor -et hűséges modulusnak nevezzük.

Tulajdonságok[szerkesztés]

Ha egy -balmodulus és , akkor balideál -ben. A bizonyítás triviális: ha , akkor minden -re és minden -re . (A jobbmodulusokra és jobbideálra vonatkozó analóg állítás is igaz.)

Ha részmodulus, akkor kétoldali ideál lesz, ugyanis minden -re , mert .

Ha és az által generált részmodulus, akkor , és a tartalmazás lehet szigorú. Ha kommutatív, akkor könnyen ellenőrizhető, hogy tartalmazás helyett egyenlőség áll.

tekinthető -modulusnak is a szorzással (ahol jelöli képét a faktorgyűrűben). Általánosságban ez nem minden ideál esetében ad jóldefiniált modulusstruktúrát -en, de ha , akkor a szorzás jóldefiniált lesz. Ha -modulusként tekintjük, akkor automatikusan hűséges modulus.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Annihilator (ring theory) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.