Anne otthonra talál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Anne otthonra talál
Montgomery Anne of Green Gables.jpg
Szerző Lucy Maud Montgomery
Eredeti cím Anne of Green Gables
Ország Kanada
Nyelv angol
Műfaj
  • developmental novel
  • gyermekregény
Sorozat Anne Shirley
Előző
Következő Anne az élet iskolájában
Kiadás
Kiadás dátuma 1908
Magyar kiadó Európa Könyvkiadó
Magyar kiadás dátuma 1992
Fordító Szűr-Szabó Katalin
Illusztrátor Rényi Krisztina
Oldalak száma 350
ISBN0-517-18968-2, 978-0-517-18968-9
A Wikimédia Commons tartalmaz Anne otthonra talál témájú médiaállományokat.

Az Anne otthonra talál (angolul: Anne of Green Gables) Lucy Maud Montgomery kanadai írónő 1908-ban megjelent regénye; az Anne Shirley-sorozat első kötete. A 19. század végén játszódó regény a 11 éves árva lány, Anne Shirley kalandjairól szól, aki tévedésből került a két idősödő testvérhez, Matthew és Marilla Cuthberthez. Ők eredeti szándékuk szerint egy fiút fogadtak volna be, hogy segítsen nekik a Prince Edward-szigeten lévő gazdaságukban. Az olvasó tanúja lehet annak, hogy Anne miként éli mindennapjait Cuthbertékkel Avonlea városában és az iskolában.

A kiadás óta az Anne otthonra talál több mint 50 millió példányban kelt el világszerte, és legalább 36 nyelvre lefordították. Montgomery még további hét folytatást írt, a nyolckötetesre bővült sorozat az írónő halála óta újabb kiadást élt meg, valamint előzmény is született.

A könyvből több film, televíziós film, animációs és élőszereplős sorozat, valamint musical és színdarab készült.

Előzmények[szerkesztés]

A regény megírása során az írónőt olyan feljegyzések insprirálták, melyeket fiatal lányként készített egy házaspárról, akik tévedésből lányt kapnak a kért fiú helyett, ám végül úgy döntöttek, hogy megtartják. Montgomery a Prince Edward-szigeten szerzett gyermekkori élményeit használta fel az íráskor; a főhősnő arcához, fiatalos idealizmusához és szellemiségéhez pedig Evelyn Nesbit amerikai modell fényképe szolgált mintául, melyet a New York-i Metropolitan Magazin egyik számából vágott ki, és a szobájában őrizte. További ihletet adtak az Ann nevű árva lányokról szóló, akkoriban népszerűségnek örvendő történetek. Karakterét megkülönböztette azzal, hogy nevének végére e-t illesztett. A regény többi szereplőjét - például Gilbert Blythe-ot - ismerőseiről mintázta. Elmondása szerint alkonyatkor írta művét, miközben ablakánál ült, és körülpillantott Cavendish mezőin.

Összefoglaló[szerkesztés]

Az Új-Skóciában lévő kitalált községből, Bolingbroke-ból származó Anne Shirley az ötvenes, illetve hatvanas éveiket taposó testvérpárhoz, Marilla és Matthew Cuthberthez kerül, miután életének tizenegy évét idegenek házában és árvaházban töltötte. Örökbefogadóik eredeti szándékuk szerint egy fiút szerettek volna, aki majd segít Matthew-nak az Avonlea-ben található gazdaságban. Egy félreértésből adódóan azonban Anne-t küldik hozzájuk.

Anne képzelete tele van fantáziával; könnyen túlbuzgó és imádja a drámát. Viszont vörös haját, szeplőit és sovány alkatát megveti, de orrát szépnek találja. Szeret beszélni, különösen, ha fantáziájának és álmainak leírárása kerül sor. A szigorú Marilla először vissza akarja küldeni az árvaházba, de sok megfigyelés és megfontolás után, illetve csendes bátyja bátorításával egyetemben úgy dönt, hogy mégis maradhat a Zöldmanzárdos házban.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anne of Green Gables című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.