Andreas von Holst

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Andreas von Holst
Életrajzi adatok
Születési névGeorg Andreas Christian von Holst
Született1964. június 14. (59 éves)
Münster
Pályafutás
EgyüttesDie Toten Hosen
Hangszergitár
Tevékenységzenész, zeneszerző
A Wikimédia Commons tartalmaz Andreas von Holst témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Georg Andreas Christian von Holst, művésznevén Kuddel (Münster, 1964. június 14. –) a Die Toten Hosen német zenekar gitárosa és zeneszerzője.

Életútja[szerkesztés]

Ahogy a nevében lévő von is utal rá, nemesi családból származik: egy baltikumi német nemzetségből. Andreas von Holst Düsseldorf-Derendorfban nőtt fel, ahol a Rethel-Gymanisumba járt. Tanulmányait azonban a 11. osztály elvégzése után nem folytatta, mert addigra már fontosabb szerepet töltött be életében a zene. Autodidakta módon tanult meg gitározni, Peter Bursch könyveiből. Balkezesként gondot jelentett neki az akkordok lefogása, ezért először úgy játszott a gitáron, mint egy citerán, csak később tudta meg, hogy léteznek balkezes gitárok is. 1980-ban csatlakozott a ZK punkegyütteshez, majd annak felbomlása után az 1982-ben alakult Die Toten Hosen alapító tagja lett. Bár a zenekar többi tagjához hasonlóan ő sem részesült zenei oktatásban, ő volt az, aki már a kezdetektől professzionális szinten ismerte hangszerét, és ő tekinthető a mai napig a zenekar zenei vezetőjének.

Az 1980-as években súlyos alkoholproblémái voltak, de sikerült legyőznie függőségét és azóta teljesen absztinens. Feléségével, Susival két gyerekük van, Tim és Chelsea.

Bibliográfia[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]