Anaxareté

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Iphisz és Anaxareté, Virgilius Solis műve

Anaxareté (Ἀναξαρέτη) görög mitológiai alak, ciprusi lány, aki visszautasította a belé reménytelenül szerelmes pásztort, Iphiszt, és addig gúnyolta, míg az ifjú kétségbeesésében felakasztotta magát a lány kapujában. Anaxaretét ez sem hatotta meg, még Iphisz temetését is kinevette és szánalmasnak nevezte, ezért Aphrodité megharagudott rá és kőszoborrá változtatta.

Ovidius is leírja a történetet az Átváltozásokban, és említi, hogy a szobrot a ciprusi Szalamiszban őrzik, Venus Prospiciens templomában.[1]

Antoninus Liberalis hasonló történetet mesél el, bár nála a lány Arszinoé,[2] az ifjú pedig Arkeophón néven szerepel.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ovid. Bk XIV:698-771 Anaxareté és Iphisz, Átváltozások, (ford. Devecseri Gábor). Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 17. 
  2. mythindex.com: Arsinoe. [2010. június 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 17.)
  3. mythindex.com: Arceophon. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 17.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anaxarete című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További hivatkozások[szerkesztés]